Při prvním nakouknutí dovnitř vás totiž čekají trochu jiné dojmy, přičemž jedním z nich je určitá nepatřičnost. „Sem já se přece nehodím,“ řeknete si možná a začnete uvažovat o elegantním ústupu zpět na ulici. V ten moment se vás ale ujme číšník a přesvědčivě, nikoliv servilně, vás ujistí o správnosti vaší volby. Nedá to ani tolik práce.
Když se poté začnete – pohodlně usazeni – rozhlížet okolo sebe, nejistota nadobro zmizí. V tichém šumu rozhovorů decentně zvoní sklenky při přípitku, jinde už hosté zdolávají monstrózní plato těch nejlepších ústřic. S elegancí a šarmem se vás po chvíli ujme obsluhující a provede vás úskalími nabídky.
Menu není složité, ovšem některé položky nejsou opravdu často k vidění. Když začnete mušlovou polévkou se šafránem, soustem kaviáru Tsar a brioškou, nic nezkazíte. Tahle polévka je kmenovým partem nabídky a odstranit ji z lístku by znamenalo vzpouru štamgastů, natolik je populární. Je nemožné nedat si zde ústřice. Mají tu spoustu druhů v libovolném množství, od jedné až po sety připomínající epikurejské hody. Lze si například užít půl tuctu Perle Noire a nad sklenkou dobrého bílého si chvíli připadat – společnost se mezitím poněkud rozdováděla – jako na bujarém večírku hvězd v Hollywoodu. Nebo v tichém koutku zapíjet L‘huitre Tsarskaya sklenkou Cristalu a hrát si na hosta u stolu Romanovců. Jak ústřice, tak šampaňské, lhostejno jaké, vás na malou chvíli přenesou tam, kam je našinci běžně vstup zakázán.
Můžete ovšem také zůstat nohama na zemi a dopřát si cokoliv jiného z lístku. I když možná bez onoho povznášejícího pocitu, určitě si pochutnáte i tak. Nabídka se po nedávné rekonstrukci rozrostla o variaci grilovaných ryb, hlavně však červeného masa. A za vysokou kvalitu vděčí španělskému grilu Josper, „moltence“ mezi grily. Šéfkuchař Jiří Nosek si s každou surovinou pohraje tak, aby z ní vytáhl ty nejlepší vlastnosti. Potom jí určí doprovod, takže ve finále si libujete například nad uzeným lososem Ahumados Domínguez, opět s nezbytným kaviárem Tsar, křepelčím vajíčkem a crème fraîche.
Nosek na to samozřejmě není sám. Oporou v týmu a plnohodnotným zástupcem je mu Jan Kvasnička, sám také kuchař par excellence. To všechno včetně dalších nepřeberných variet pánví a pekáčů s rozmanitou skladbou, doprovázené umně spárovanými víny, podávané espritní obsluhou, vám připraví jedinečný zážitek. Neodříkejte se ho, stojí za zkoušku.
Mým přáním je jednou se v Oyster s partou spřízněných mlsných pořádně rozšoupnout nad opulentním a určitě znamenitým Fruits de Mer Plato Tsar a baterií skvělých šampaňských. Ale nevím…