Tříetážová restaurace, kuchaři až devíti národností, mimořádné suroviny a sortiment tradičních asijských receptur vlastní invencí vnímavě upravených. To je Sia.
Jako všechny ostatní restaurace byla i Sia zasažena celosvětovou covidovou pandemií. Jako všechny restaurace začínala i ona po ukončení lockdownu víceméně od nuly. Jak je tomu dnes?
Viděno zvenčí byl start rychlý a úspěšný. Prostory lokálu žijí zejména při obědech, nacvaknuté zde ale bývají i večery. Návštěva tak může vypadat i třeba takto:
Usazeni – lhostejno kde, každá sekce restaurace má své kouzlo, pozornou vstřícnou obsluhu a ruchem přelidněných asijských měst hlučící atmosféru. Odevšad můžete nahlédnout do některé z dopředu otevřených kuchyních nebo na schodištích sledovat míhající se číšníky prohýbající se pod tíhou plných plat. Na stolech je zpravidla založen „šérovací“ systém a spolustolovníci se dělí o více objednaných chodů na nichž se – často s poradou perzonálu – usnesli. Složení krmí na stole má mnoho podob v chuťově gradujícím pořadí. Přečasto bývá hlavním tématem pekingská kachna. Ve dvou provedeních, kachním prsem se sezamovými palačinkami, zázvorem, okurkou, melounem cantaloupe, švestkovou a hoisin omáčkou pro začátek. Když se vaše senzory otevřou tak, aby pochytaly všechny nuance pestrého složení, je řada na vykostěných kachních stehnech s restovanými vaječnými nudlemi, houbami, vejcem, jarní cibulkou a karotkou. Optimálně naladěni stoupáte myriádami chutí k vrcholu. K pochopení toho, co je asijských kuchyních tak poutavého.
-
-
Pokud je na vás kachní varieta až příliš náročná – i když křehké maso s vonným tukem rozlitým pod křupavou kůží je asi nejvíc, zkuste některou z vyhlášených sytých polévek. Shoyu ramen s trhaným hovězím masem třeba, kde si vedle nudlí své výstupy odehrají kampotský pepř, houby shiitake, zázvor a marinované vejce je stejně znamenitá jako vydatná.
I když tedy skrze současnou návštěvnost může Sia být považována za více než úspěšnou, jizvy po nedávné minulosti se už patrně úplně nezacelí. S tíživou situací se tu však dokázali poprat tak, že šrámy byly v rámci možností dobře zhojeny. Osvědčené receptury převedli na krabičkový prodej, ten díky širokým možnostem rozvozu udržel zájem jednak stálých hostí, jednak těch nových, kteří si „Asií“ chtěli zpestřit jídelníček.
-
-
To všechno se nyní úročí v často plném domě. Kde se krom všeho uvedeného promítá v práci týmu restaurace i míra nadšení nad možností znovu se setkat tváří v tvář s natěšenými hosty. Kvalitu krmí není třeba zvlášť zmiňovat, pokud se nezlepšila je stejně mimořádná jako za blahých dob před dodnes panujícími obavami z budoucnosti. A mimochodem, rozvozy se chytly a úspěšně fungují stále. Stejně jako se rychle a dobře uplatňují noví zaměstnanci.
Zkrátka v „asijském megatržišti“ přišli na to, co a jak je třeba dělat. A dělají to – přes dosud platná omezení provozu – víc než úspěšně. Od nás proto zasloužené ANO!
Zvláštní respekt pak patří těm, kdo denně s plnými platy jídel na schodišti mezi patry restaurace zdolávají svůj malý Everest.