Zdá se, jakoby po ukončení lockdownu u nás do běžného provozu nejrychleji naskočily restaurace zaměřené na asijskou gastronomii
Vedle řady těch známých a osvědčených se objevily i některé docela nové. Jako je PRU58.
Část Tusarovy ulice směrem k Maninám je všechno možné, jen ne příliš pohostinná. Restaurace také není zrovna na ráně. Užuž se budete pomalu obracet zpět do městského ruchu, když ji objevíte. Jednolitá stěna s polootevřenými vraty strhne vaši zvědavost. Právě za nádvořím totiž uhlídáte živou zelenou stěnu a pod ní ve dví rozdělenou restaurační zahrádku. Nahoře mezi listím pak to, co jste hledali – nápis PRU58.
Prosklený vchod odkrývá atraktivní, zvláštně kombinovaný prostor. Jakoby do tovární haly vstoupila džungle.
-
-
Spousta zeleně až ke stropu, mezi ostrůvky rostlin pak roztroušené stoly, v zadním čele navíc široký oblouk plně funkčního baru. Usednete a než přispěchá obsluhující máte chvilku na rozhlédnutí. Slunce skrze prosklený hřeben střechy proniká živou zelení, osvětluje i přiznané technické zařízení pod stropem. To všechno vytváří atmosféru, díky níž jste už během aperitivu zcela v moci tohoto oslovujícího konceptu.
Nabídka pak zatím jen zvolna probuzené nadšení ještě umocní.
-
-
Denní menu je střídající se nabídkou osvědčených receptur ze všech koutů jihovýchodní Asie. Čtyři, pět nebo šest chodů může uvést třeba Som Tam. Krevetí karbanátek, papaya, mango, čili, sherry, tamarind a nam pla – rybí omáčka. Je úžasné, jak se tolik chutí tak rozdílných dokáže propojit ve vzrušivé, skrz naskrz lahodné sousto. Své si uhraje karotka, lehce zaprovokuje čili, o plnost se postarají kešu oříšky a dotek léta vnese rajčátko a spousta zeleniny. Karbanátek je nám navíc blízký tvarem i trojobalem, takže z velké části odbourá možné počáteční obavy z neznámého. Po tomto chodu se potom statečně utkáváte s dalšími kreacemi. Jde to jak na pásu, Tuna Carpaccio, Ebi Tempura Summer Roll, Kanom Jeeb a pstruh. Všechno mnohosložkové variety, všechno udivujícně sladěné a bezbřeze chutnající.
Když máte oběd za sebou, zjistíte jedno: ani zdaleka nejste přecpáni, v žaludku jako v pokojíčku, senzory na patře si ještě pohrávají s tou plejádou chutí.
-
-
Před závěrem si ještě můžete vychutnat pocit dobře odvedené práce obsluhy a spokojeni si v duchu slíbit ještě večerní menu. To sestává z vlastních receptur majitelových za použití českých vstupů do asijských variací.
Vy, kteří pláčete nad Balbínkou, nemusíte. PRU58 ji nahradí víc než plnohodnotně, řekl bych. Takže za nás Ano!