%
%
Tagy: kreolské speciality i české rány jistoty
Do dvacátého roku své existence vstoupila pražská dcera slavné „matky Bodeguity“ v Havaně plná elánu
Pro návrat na scénu pražských nocí si nemohl bar v Kaprově ulici vybrat horší chvíli. Sotva barové dění ožilo alespoň na zlomek předkovidového stavu přišla daleko horší rána. Situace na Ukrajině znovu omezila pohyb turistů a a reálná hrozba globálního konfliktu zmrazila nálady lidí na absolutní nulu. Nicméně bar se přece jen rozjel v rámci možností utěšeně. Vedle armády koktejlů mezi nimiž se drží na prvních příčkách zájmu střídavě některé z devíti podávaných druhů. Vedle evropského a klasického se tlačí do popředí pozornosti ta s ušlechtilejšími rumy. To jest sedmi- či patnáctiletou varietou značky Havana Club. Možná právě jako lék proti děsu z východu zájem i o provedení Double. Samozřejmě není Mochito jediným mixem, se zdejší klientelou je však bytostně srostlé.
Poněkud ve stínu koktejlových invazí – ač si to zaslouží minimálně stejnou měrou – je kuchyně se širokým, pestrým záběrem receptur. V poledne převažuje česká klasika – můžete tu dostat třeba španělský ptáček s jasmínovou rýží, dokonce tu frčí i smažený eidam, hranolky, tatarská omáčka. Večery však patří nabídce toho, co je doma v kreolské kuchyni, zvláště pak na Kubě. Michael Simon Bodeguitu otevíral, ví tedy přesně co je žádané. Především mořští tvorové, jimž kraluje nejspíš humr Varadero s bylinkovým máslem, rozpečenou česnekovou bagetou a trhaným salátem. Dále je na pořadu i veleznámé Ropa vieja – hovězí maso trhané po vláknech s kreolskou salsou a congri. A propos congri, směs černých fazolí a rýže se zeleninou a slaninou, která překvapivě chutná i nám, kteří fazole zrovna nemusím, se často konzumuje nejen jako příloha, ale i samostatný pokrm. Určitě chytlavý je také „pekelně ostrý“ mexický hovězí burger „LaBdelM“ s pikantní salsou, slaninou, fazolovou pastou, koriandrem a papričkami habanero.
Ale vyberte si i cokoliv dalšího, zběhlost šéfkuchařova a leta jeho zkušeností jsou zárukou vaší spokojenosti. Proto se zde jí stále častěji a zájem potvrzuje i poměrně silný rozvoz.
Pokud jste se v Bodeguitě dosud zaměřovali na nápoje, zkuste změnu. Ať polední česká verze nabídky nebo večerní exkluzivní jídla z exotických surovin dokážou s mixy baru držet krok.
Když si po trhaném hovězím s morro y cristiano – nebo congri chcete-li, po ktátké pauze, třeba při sledování taneční nebo hudební produkce dopřejete kupříkladu „patnáctileté“ mojito, neuděláte chybu.
Noc strávená v Bodeguitě je navíc účinnou terapií na chandry způsobené hrozivými událostmi vlastně nedaleko od nás…
I kdyby jen proto zaslouží si bar v Kaprovce bez dalšího naše ANO!