%
%
Tagy: česká a mezinárodní
Ode dne otevření patrně nejdiskutovanější restaurace metropole
Přes všechno kouzlo členitých prostor U červeného Jelena ve čtyřech podlažích restaurace a její překvapivý až raketový rozjezd se Prahou nesl jeden hlas: „… kdy už to praskne?!“
Skutečnost ale překonala všechna pesimistická očekávání. Podnik se snad až třiceti kuchaři a ca osmi desítkami členů perzonálu žije a denně se utěšeně plní. Banka, Trezor, Klubovna, dvě zahrádky a samostatné salonky s rozdílnou kapacitou, takový je prostorový arzenál Červeného Jelena. Každý den se tam odehrávají koncerty na téma prvoligová kuchyně.
Není to zatím tak docela jako dřív, kdy mezi řadami stolů v Bance zůstávaly po obsluhujících jen žíznivé čáry, ale třeba v čase obědů tu mají co dělat, aby zvládli nápor natěšených hostí.
Není divu. Marek Fichtner se našel a jeho nabídka tam či tam hýří nápady. Provedení jeho kreací potom zvládá tým kuchyně bez větších trablů.
Poledne, patrně nejexponovanější téma dne, se může odehrávat podle následujícího scénáře:
Nejprve se trochu potrápíte nad lístkem. „… mám si dnes dopřát bílý chřest se Schwarzwaaldskou šunkou, nebo „jen“ bramborové šišky s mákem, tvarohem a karamelizovaným jablkem?“ Toť otázka.
Nakonec zvítězí kulajda a trhané daňčí. Polévka je překvapením už napohled, je totiž zelená! Kuchař ji oděl do jarního, snížil práh lehké navinulosti a naopak přidal jarní bylinky. Kulajda nabyla hladivého projevu, kopr se s bylinkami bez problémů skamarádil a výsledkem byla nevšední jakoby noblesní zámecká krmě se stolů v podzámčí.
Daňkovi se tentokrát takové souznění docela nepodařilo. Maso samo o sobě mělo až panovačný výraz, krokety se nenechaly připravit o chvilkové vedení všech chutí. Důrazná byla také omáčka, takže v doznívání na patře se potkávaly výrazy všech komponent. Ovšem tak, že žádná se nedala odstrčit a měla ambice být v cíli první. Nebylo to nijak drakonické, ovšem po hladkém sametu polévky poněkud disonanční.
Pokud nápojem v doprovodu bude znamenitě ošetřená plznička, možná těžko se budete loučit s dezertem. Ja to škoda. Pečený jogurt s citrónovým piškotem, jahodami a rebarborou je optimálním uzavřením vcelku podařeného oběda.
Časem se u Jelena zrodila nová atrakce: Trezor Marka Fichtnera. Šéfkuchař s týmem připraví nevšední výběr pro tříchodové menu, které se podává právě v Trezoru, někdejším sejfu původní banky. V uklidňující atmosféře první podzemní si etáže vedle tanků „plzeňské věže“ můžete pochutnat na osvědčených jistotách v excelentních provedeních. Zkuste tafelspitz, neprohloupíte. Po něm třeba pivní dort Klárky Řezníčkové. Zůstanete tak v mantinelech nám známé kuchyně a přitom zjistíte tolik: u Jelena probíhá přehlídka kuchyně ve třech dimenzích – od prostých krmí chalupníků přes vyšší ligu kuchyní měšťanské a statkářské až k nejvyšší metě aristokratické. Dnes je zvykem ji zvát fine diningovou.
Jedna restaurace a stovky možností, všechno v náladotvorném prostředí, které z velké části umocňuje výkon personálu.
Ať vás tedy popadnou sebezvláštnější choutky a honí vás mlsná, Červený Jelen vás jistě uspokojeni.
Hybernská 1034/5, Nové Město 110 00
tel.: 735 123 647, e-mail: cervenyjelen@cervenyjelen.cz, https://www.cervenyjelen.cz