FOODOLOGY

Restaurace uprostřed květeny

Mimořádně si v těchto ponurých časech vede Restaurace Chládek

„Bydlí“ ve stejnojmenném zahradnickém areálu zhruba mezi Ústřední vojenskou nemocnicí a Bořislavkou. Zahradnictví je samo o sobě úžasným místem, cele prosklený pavilon, jakýsi obří skleník potom jeho korunou. Krom stovek pestrých květů skýtá domov výše zmíněné restauraci. Která se už dvanáctým rokem těší širokému zájmu veřejnosti. A to nejen z řad zahrádkářů. Stále více je těch, kdo si rádi pochutnají na dobře odvedené české kuchyni.
Mlsní ze široka daleka sem míří denně v početných zástupech. A to i nyní, kdy je Chládkova restaurace zavřená a vaří jen „přes ulici“. Nelze asi říci, že by zde byli na pandemii viru předem připraveni, ale svým způsobem přece jen ano. To proto, že prodej obědů sebou praktikují už dlouhý čas. Neklesající počet zájemců má ovšem více důvodů. Nákupy květin, sazenic, stromků a celé řady okrasných doplňků sem vedou i ty, kteří o ní neměli tušení. Když však zjistí, že je tu možné se najíst, a velice dobře, stanou se z nich štamgasti nejen skrze zahrádkářské zboží. Navíc je návštěva restaurace spojena s malým milým příběhem. Pokud totiž procházíte labyrintem uliček mezi tisíci květin a stovkami drobnůstek do interiéru, postupně se vás zmocní pokojné radostné rozpoložení. Které dále katalyzuje pohled na jídelní lístek.

Po sedm dní v týdnu zde tým Karla Nováka kouzlí s recepturami české kuchyně. V nabídce je i nyní – covid necovid – rozsáhlý sortiment klasiky, ale také ne docela běžných krmí. Španělák, svíčková, guáš, drůbež, ryby to vše jsou samozřejmosti. Ke slovu se dále dostává jehněčí i kůzlečí, milovníci Asie objeví třeba Bún bo Nam Bo – vietnamský salát s kousky opečené hovězí roštěné, rýžovými nudlemi, čerstvou zeleninou a bylinkami. Kdo maso nemusí raduje se z grilovaného camembertu na krémovém dýňovém rizotu s rukolou.  Asi věčná je pak zdejší specialita – anglický roastbeef, americké brambory, tatarská omáčka. Tu kdyby šéf stáhl z lístku, patrně by vyvolal malou revoltu. Například při svatomartinských slavnostech odtud „odletělo“ do spokojených rodin 314 porcí báječných husích pečínek.
Když si potom, po jídle, nebo teď s taškou dobrot domů přibalíte sebou i třeba vánoční hvězdu pochopíte, proč tu den co den vyexpedují až tři stovky jídel. Také to, že zde nejíte naposled.

24. 11. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice