FOODOLOGY

Punčochář se loučí…

Uzeným úhořem, mořským ďasem, nebo legendárním holubem

Celkem osm ikonických chodů, které během více, než čtyř let uváděly v nadšení stovky mlsných. To nabídne v rámci své derniéry hostům Jan Punčochář. Bude to jeho zamávání na rozloučenou, s koncem února totiž Grand Cru opustí.
Co a proč ho k tomu vedlo? Jednak to patrně byla pochopitelná únava materiálu, velepopulární šéfkuchař byl těžen na sto třicet procent. Svou roli  sehrála i letitá touha věnovat se české klasice v tradiční pivnici s mimořádným pivem.
S novým angažmá se mu, zdá se, jeho touha splní. V restauraci U Matěje, v sousedství kostela se jménem téhož světce mezi Hanspaulkou a Babou, by právě tato kuchyně měla být těžištěm nabídky. Zda to bude jediný segment nebo přibude něco dalšího, na to si musíme počkat. U Matěje se mají roztočit pípy a rozhořet žár pod hrnci prvního dubna.
Ale ještě do konce měsíce máte možnost si připomenout to, čím „Punčocha“ – promiňte Jene tu důvěrnost – ukazoval labužníkům cesty vysokou kulinarií. Na programu bude menu v tomto složení:
– kreveta v kataifi nudlích, arašídová omáčka, citrusy
Markus Molitor, Riesling, Haus Klosterberg, Mosel, Německo 2017
– uzený úhoř, kachní foie gras, yuzu omáčka
F.X. Pichler, Grüner Veltliner, Federspiel, Wachau, Rakousko 2017
– humr na dva způsoby
Domaine Fournier, Sancerre, Val de Loire, Francie 2017
– baby mořský ďas, omáčka z černého piva a uzeného špeku, bramborová kaše, konfitovaný česnek
Pierre Morey Bourgogne blanc, Burgundsko, Bourgogone, Francie 2014
– holubí prso, mandlová raviola, consommmé z holubích stehen, armagnac a zázvor, zmrzlina z holubích foie gras
Vi?a Real, Rioja Reserva, Španělsko 2014
– jehněčí panenka, sladké papriky, redukce z letitého balsamica
J.L. Chave Selection, Crozes Hermitage, „Siléne“ Côtes du Rhône, Francie 2015
– karamelové vejce
J.J Prüm, Riesling, Spätlese, Bernkasteler Badstube 2016
– variace francouzských sýrů / Výběr podle dostupnosti sýrů

Z nabídky si jistě vyberete, tím ,spíš, když je provázena znamenitým párováním.
Potom už se těšme na to, čím nás Jan a jeho tým přivítají prvního dubna U Matěje. A doufejme, že to nebude Apríl…

 

4. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.