FOODOLOGY

Punčochář se loučí…

Uzeným úhořem, mořským ďasem, nebo legendárním holubem

Celkem osm ikonických chodů, které během více, než čtyř let uváděly v nadšení stovky mlsných. To nabídne v rámci své derniéry hostům Jan Punčochář. Bude to jeho zamávání na rozloučenou, s koncem února totiž Grand Cru opustí.
Co a proč ho k tomu vedlo? Jednak to patrně byla pochopitelná únava materiálu, velepopulární šéfkuchař byl těžen na sto třicet procent. Svou roli  sehrála i letitá touha věnovat se české klasice v tradiční pivnici s mimořádným pivem.
S novým angažmá se mu, zdá se, jeho touha splní. V restauraci U Matěje, v sousedství kostela se jménem téhož světce mezi Hanspaulkou a Babou, by právě tato kuchyně měla být těžištěm nabídky. Zda to bude jediný segment nebo přibude něco dalšího, na to si musíme počkat. U Matěje se mají roztočit pípy a rozhořet žár pod hrnci prvního dubna.
Ale ještě do konce měsíce máte možnost si připomenout to, čím „Punčocha“ – promiňte Jene tu důvěrnost – ukazoval labužníkům cesty vysokou kulinarií. Na programu bude menu v tomto složení:
– kreveta v kataifi nudlích, arašídová omáčka, citrusy
Markus Molitor, Riesling, Haus Klosterberg, Mosel, Německo 2017
– uzený úhoř, kachní foie gras, yuzu omáčka
F.X. Pichler, Grüner Veltliner, Federspiel, Wachau, Rakousko 2017
– humr na dva způsoby
Domaine Fournier, Sancerre, Val de Loire, Francie 2017
– baby mořský ďas, omáčka z černého piva a uzeného špeku, bramborová kaše, konfitovaný česnek
Pierre Morey Bourgogne blanc, Burgundsko, Bourgogone, Francie 2014
– holubí prso, mandlová raviola, consommmé z holubích stehen, armagnac a zázvor, zmrzlina z holubích foie gras
Vi?a Real, Rioja Reserva, Španělsko 2014
– jehněčí panenka, sladké papriky, redukce z letitého balsamica
J.L. Chave Selection, Crozes Hermitage, „Siléne“ Côtes du Rhône, Francie 2015
– karamelové vejce
J.J Prüm, Riesling, Spätlese, Bernkasteler Badstube 2016
– variace francouzských sýrů / Výběr podle dostupnosti sýrů

Z nabídky si jistě vyberete, tím ,spíš, když je provázena znamenitým párováním.
Potom už se těšme na to, čím nás Jan a jeho tým přivítají prvního dubna U Matěje. A doufejme, že to nebude Apríl…

 

4. 2. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice