FOODOLOGY

Restaurace Benjamin

Projekt Benjamin: velká kuchyně v malém provedení

Restaurace v Norské ulici překvapí na několika úrovních, hlavně ale netradičním konceptem.

Komorní fine dining, asi tak se dá definovat nový počin Štěpána Návrata. Po dvojjediné restauraci Café Buddha se pustil docela jinou cestou. Nevelká místnost někdejšího krámku v Norské ulici, v ní elegantní barový stůl, tvarem připomínající podkovu, pouhých deset míst okolo. Jediný číšník a sommeliér uvnitř kruhu.

Působivé nepřehnaně moderní zařízení místnosti, spousta dřeva, živý zelený obraz na stěně, velkým písmem vyvedené jméno podniku Benjamin, elegantní polokřesla. To všechno vás naladí na dobrou notu ještě před zahájením dvojího menu. První bude šestichodové, druhé osmichodové a proběhnou ve zvláštním turnusovém režimu s pevným startem.

Od 17.45 se představí zajímavé pokrmy české kuchyně, dnes pozapomenuté. Ve 20.30 startuje osmichodovka podmanivě sestavená tak, aby probudila emoce. Autory meníček jsou za asistence majitele restaurace Benjamin tři kuchaři, jejichž jména dávají záruku mimořádného prožitku – Radek Jakubec, Pavol Pavlík a Tomáš Torhan. Domnívám se, že není třeba je zvlášť představovat.

Suroviny těží na malých farmách s velkým jménem, za všechny zmíním drůbeží Farmu Druhaz či Kalendovu Chabrybárnu. V rámci přírodně moderní české kuchyně, kterou pro Benjamina zvolili, hraje přitom surovina a její vnímavé zpracování zvlášť významnou roli.

Ještě musím zmínit jedno, a to je sdílení jídla. Ovšem trochu jinak pojaté. Zatímco v jiných podnicích se dělíte o jídlo, tady se vyměňují názory, informace, dojmy. Tím, že skupina hostí není velká, všichni začínají v jednu chvíli a meníčkem se projídají společně, bývá z toho často sympatická diskuze, mírně podbarvená párovanými víny. Je zajímavé, kterak na některou kreaci můžete získat až deset názorů.

Na co se tedy můžete v Benjaminu těšit? Je to kupříkladu variace brambor v podobě uzené bramborové pěny, bramborového tataráku, bramborových chipsů a libečkového oleje. Odvážně zní kombinace marinovaného okouna, borovičky, jalovce, řepy a pastináku v podobě pyré a chipsu. Finále může obstarat štrúdl, pečená jablka, mák, vlašské ořechy, skořice a medovina. Neláká vás takový večer? Mě ano.

2. 4. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice