FOODOLOGY

Příští zastávka – Skořepka 9

Jmenuje se Thai Station a představuje přírůstek do rodiny exotických míst s atraktivními asijskými kuchyněmi

V čem je další bistro zajímavé tak, že stojí za povšimnutí? Provozují je dvě ženy, majitelka Rujalux Kongpetch Nešpůrková a šéfkuchařka Onwasa Kongpetch. Nabízejí autentickou thajskou kuchyni, což, přestože jsou obě rodilé Thajky nemusí být vítězství. Thajsko je jedna ze zemí kam každoročně a často opakovaně míří mnoho Čechů trávit dovolenou. To zase znamená že mnohý je v tamní kuchyni honěný, a protože jsme jací jsme, i velice kritický. A dále, vstoupit do arény změti bister, kde často v Česku rození Asiaté pronikli do praktik českých hospodských, a vědí, „jak na to“.
Pokud nic z toho neodradilo obě dámy, musí být zatraceně silné v kramflecích. A ony skutečně jsou. Majitelka žije delší čas v Česku, a v branži se velice dobře vyzná. Šéfkuchařka zase prošla velkou školou dokonce u nejvyhlášenějšího šéfkuchaře země a propagátora street kitchen, který používá jména McDang. Pracovala v řadě renomovaných thajských restaurací, takže o jejích kvalitách není třeba pochybovat.
Celý prostor je pak vsazen do elegantně designovaného interiéru, nepřehnaně efektního, působivého a uklidňujícího. K tomu na báječné adrese.
Na lístku jsou receptury známé i neznámé, ostré až pálivé i klidné, vege, ryby i maso. Za všechny vzpomenu na lososa Miang Pla, kuřecí satay, nebo extra pálivé pad kra prow. Samozřejmostí jsou i pověstné thajské polévky.

To všechno najdeme i v jiných podnicích…, můžete si říci. Asi ano, ale v pečlivé úpravě kuchařky, která za svou kuchyni dýchá a v každé misce nechává kousek duše, konejšivé atmosféře útulného bistra a režii dvou zapálených žen, už tak často ne. Pokud vůbec. Takže zbývá jediné: projít Skořepku, před Thai Station opravdu zastavit – a vstoupit.

26. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Na vrcholcích svítá

Jak si dnes stojí restaurace z nejvyšších příček gastronomické extraligy

Někdy se i zadaří

Ne všechny restaurace dostala jarní pandemie do kolen. Mrkněme na některé šťastnější

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

Daily Drink

všechny novinky

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů