FOODOLOGY

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.

Řeč je o Galadegustaci více, než 1600 vzorků, která proběhne v rámci festivalu Prague Wine Week 30. ledna 2019. Celý festival potom bude trvat od 28. ledna do 3. února tr..
Krom již zmíněného se v jeho rámci uskuteční i prezentace vítězných vín z XII. ročníku soutěže ve vybraných vinárnách či vinných barech. Navíc se někteří vinaři zúčastní párování s menu, která speciálně pro tento účel připraví některé restaurace.
V roce 2009 činila spotřeba vína na hlavu a rok málo přes šestnáct litrů. Vzhledem k masové podpoře produkce a konzumace vína – jíž je Prague Wine Week významným účastníkem, lze tuto přehlídku považovat za velmi přínosnou. Nejen proto, že v lednu 2018 bylo na galadegustaci možné ochutnat více, než 1640 vzorků.
Co můžeme od festivalu čekat letos? Krom nárůstu počtu účastníků patrně i příliv dalších návštěvníků. ale také tradiční přehlídky spojení vína a gastronomie. Příkladem budiž ochutnávka v baru WINE NOT s lákající nabídkou ve složení: Sommelier Select Müller Thurgau 2016; kabinetní víno, Davinus Sylvánské zelené 2016, pozdní sběr; Davinus Kerner 2016, pozdní sběr; Davinus Superbia Zweigeltrebe barrique 2016, pozdní sběr a Finca Herrera Tempranillo 2014.
Jistě lákající je nabídka speciálních menu, třeba v restauraci La Piccola Perla. Tam se jako partneři jídel představí báječná sicilská vína pod etiketou Fina Vini.
Středeční Galadegustace pak bude jedinečným vyvrcholením festivalu. A sice ne často nabízenou možností ochutnat v jednom čase na jednom místě vína, která se zúčastnila soutěže Prague Wine Trophy. Vinaři při ní představí to nejlepší ze svých sklepů, restaurace se pochlubí svou zkušeností s párováním. A milovníci vína? Ti si jistě nenechají tuto šanci ujít. Navíc, když je  letos zpestřena o účast pěti znamenitých slovenských vinařství pod heslem Masterclass Slovensko – silná sestava.
Je tedy, nač se těšit, proto nezapomeňte: Středa 30. 1. 2019, 16 — 20 h, Jalta Boutique Hotel.

28. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]