FOODOLOGY

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.

Řeč je o Galadegustaci více, než 1600 vzorků, která proběhne v rámci festivalu Prague Wine Week 30. ledna 2019. Celý festival potom bude trvat od 28. ledna do 3. února tr..
Krom již zmíněného se v jeho rámci uskuteční i prezentace vítězných vín z XII. ročníku soutěže ve vybraných vinárnách či vinných barech. Navíc se někteří vinaři zúčastní párování s menu, která speciálně pro tento účel připraví některé restaurace.
V roce 2009 činila spotřeba vína na hlavu a rok málo přes šestnáct litrů. Vzhledem k masové podpoře produkce a konzumace vína – jíž je Prague Wine Week významným účastníkem, lze tuto přehlídku považovat za velmi přínosnou. Nejen proto, že v lednu 2018 bylo na galadegustaci možné ochutnat více, než 1640 vzorků.
Co můžeme od festivalu čekat letos? Krom nárůstu počtu účastníků patrně i příliv dalších návštěvníků. ale také tradiční přehlídky spojení vína a gastronomie. Příkladem budiž ochutnávka v baru WINE NOT s lákající nabídkou ve složení: Sommelier Select Müller Thurgau 2016; kabinetní víno, Davinus Sylvánské zelené 2016, pozdní sběr; Davinus Kerner 2016, pozdní sběr; Davinus Superbia Zweigeltrebe barrique 2016, pozdní sběr a Finca Herrera Tempranillo 2014.
Jistě lákající je nabídka speciálních menu, třeba v restauraci La Piccola Perla. Tam se jako partneři jídel představí báječná sicilská vína pod etiketou Fina Vini.
Středeční Galadegustace pak bude jedinečným vyvrcholením festivalu. A sice ne často nabízenou možností ochutnat v jednom čase na jednom místě vína, která se zúčastnila soutěže Prague Wine Trophy. Vinaři při ní představí to nejlepší ze svých sklepů, restaurace se pochlubí svou zkušeností s párováním. A milovníci vína? Ti si jistě nenechají tuto šanci ujít. Navíc, když je  letos zpestřena o účast pěti znamenitých slovenských vinařství pod heslem Masterclass Slovensko – silná sestava.
Je tedy, nač se těšit, proto nezapomeňte: Středa 30. 1. 2019, 16 — 20 h, Jalta Boutique Hotel.

28. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Na Žofín opět připluje tuňák

Milovníci tuňáka radujte se! Už v neděli 21. července zahájí Stáňa Marková za grilem další tuňákobraní

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Vyletněný Ungelt

Vzácně lákavá je představa léta, jak ji prezentuje ve svém menu Petr John v Ungeltu

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv