FOODOLOGY

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.

Řeč je o Galadegustaci více, než 1600 vzorků, která proběhne v rámci festivalu Prague Wine Week 30. ledna 2019. Celý festival potom bude trvat od 28. ledna do 3. února tr..
Krom již zmíněného se v jeho rámci uskuteční i prezentace vítězných vín z XII. ročníku soutěže ve vybraných vinárnách či vinných barech. Navíc se někteří vinaři zúčastní párování s menu, která speciálně pro tento účel připraví některé restaurace.
V roce 2009 činila spotřeba vína na hlavu a rok málo přes šestnáct litrů. Vzhledem k masové podpoře produkce a konzumace vína – jíž je Prague Wine Week významným účastníkem, lze tuto přehlídku považovat za velmi přínosnou. Nejen proto, že v lednu 2018 bylo na galadegustaci možné ochutnat více, než 1640 vzorků.
Co můžeme od festivalu čekat letos? Krom nárůstu počtu účastníků patrně i příliv dalších návštěvníků. ale také tradiční přehlídky spojení vína a gastronomie. Příkladem budiž ochutnávka v baru WINE NOT s lákající nabídkou ve složení: Sommelier Select Müller Thurgau 2016; kabinetní víno, Davinus Sylvánské zelené 2016, pozdní sběr; Davinus Kerner 2016, pozdní sběr; Davinus Superbia Zweigeltrebe barrique 2016, pozdní sběr a Finca Herrera Tempranillo 2014.
Jistě lákající je nabídka speciálních menu, třeba v restauraci La Piccola Perla. Tam se jako partneři jídel představí báječná sicilská vína pod etiketou Fina Vini.
Středeční Galadegustace pak bude jedinečným vyvrcholením festivalu. A sice ne často nabízenou možností ochutnat v jednom čase na jednom místě vína, která se zúčastnila soutěže Prague Wine Trophy. Vinaři při ní představí to nejlepší ze svých sklepů, restaurace se pochlubí svou zkušeností s párováním. A milovníci vína? Ti si jistě nenechají tuto šanci ujít. Navíc, když je  letos zpestřena o účast pěti znamenitých slovenských vinařství pod heslem Masterclass Slovensko – silná sestava.
Je tedy, nač se těšit, proto nezapomeňte: Středa 30. 1. 2019, 16 — 20 h, Jalta Boutique Hotel.

28. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.