FOODOLOGY

Podzimní Mlýnec v nové režii

králík i daněk, zelí i hrušky: podzim v Mlýnci vytvořil nový šéfkuchař

Jedno pro kuchaře z nejkrásnějších období, podzim, můžete v restauraci Mlýnec přivítat nově. Šéfkuchařskou čepici si po odchodu Marka Šády nasadil Vladimír Vaníček a svou premiéru pojal zajímavým složením menu.
Králičí paštika má efektní složení, výsledek kombinace chutí je příjemná. Hosta připraví na netuctový zážitek. Polévka z bílého zelí pak vyburcuje patro k vysokému nasazení. Natrpklá jak se na takovou variaci sluší rozvášní senzory v očekávání dalšího chodu.
Daňčí hřbet s dýní, zázvorem a švestkou připomene další silnou stránku podzimních receptur české kuchyně – zvěřinu. Čokoládová pěna s hruškou pak je důrazným, silným závěrem.
Jako celek lze Vaníčkovu premiéru mít za vydařenou, v některých detailech by možná stálo menu za zamyšlení. Nebát se koření – to se týká i dezertu, Umocnit jeho projev by dokázala  stopová přítomnost vznešeného alkoholu. Ovoci obecně, hruškám potom zvlášť, destilát chutná. Hostu také.
Kdyby lehce zeštíhlela úprava gramáže, bude klient odcházet naplněn, ne však přejeden. Navíc s ničím nezkaleným dojmem z vydařené návštěvy populární restaurace.
Říjen v podání Vladimíra Vaníčka:
– králičí paštika, máslový chléb, makadamový ořech, ostružina, kapusta, kopřiva
– polévka z bílého zelí, kmín, jablko, balsamico, zakysaná smetana, špek
– daňčí hřbet, dýně, zázvor, švestka, koriandr, chilli, kardamon
– čokoládová pěna, vanilka, perník, sečuanská hruška, Williams sorbet

14. 10. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Kuchaře se tentokrát nedočkáte

Projekt, který slibuje vyřešit personální, prostorovou ale také investiční náročnost v gastronomii představila na sklonku listopadu v Brně společnost Gastromach

Sympatický počin TopLife Czech

Dvaapadesát českých i zahraničních šéfkuchařů z celého Česka představuje své recepty v kompletních tříchodových menu

Svatý Martin v Mlýnci do konce listopadu

Nestihli jste slavnostní svatomartinskou večeři? Žádné zle, jako už tradičně je zde restaurace Mlýnec. Tamní šéfkuchař připravil tradiční husí menu docela netradičně

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv