FOODOLOGY

Pivovar Svijany – rok 2021, rok změn

Do oživeného dění v českém pohostinstvím vstupuje rodinný Pivovar Svijany razantně hned několika změnami

Jednou z nic je výměna skla v restauracích. Na scéně se objevily designové vlastní svijanské půllitry. Silnostěnné sklo s reliéfním jménem sídla pivovaru, uchem kopírujícím tvar svijanské pavézy a prolisovanou spodní částí. Ucho navíc připomíná vylisovaným letopočtem rok založení pivovaru – 1564. Vedle pohledového efektu, kdy barvu piva prolisovanou spodní částí pronikající lom světla umocňuje zlatavý lesk piva. Dále jde i o vyšší odolnost sklenic při časté frekvenci jejich používání v restauracích.

Další změnou která pozvolna začne probíhat v následujícím období, bude postupná výměna etiket na pivních lahvích a designu pivních plechovek. Grafik Jakub Růžička vnímavě spojil historické trvání pivovaru a panující současné trendy třetího milénia. Jako první uvidíme nový vzhled etiket na lahvích Svijanského Mázu a postupně se přidají i ostatní značky.

Třetí novinka je co do významu patrně nejvýznamnější. Na den přesně po čtyřech stech let od hromadné popravy českých pánů 21. června 1621 na Staroměstském náměstí uvedl pivovar na trh exkluzivní jedenáctistupňový plnosladový světlý ležák magického jména – Šlik. Výběr názvu není náhodný, jeden z popravených šlechticů Jáchym Ondřej Šlik byl totiž svého času majitelem svijanského panství a tedy i pivovaru.
Šlik je noblesní pivo plné chuti, přesto nabízí lehký příjemně svěží doušek, vyhovující „dlouhé“ konzumaci. Od ostatních poněkud odlišné, přesto s nezaměnitelným rukopisem svijanského sládka Petra Menšíka. Ten o pivu říká: „… našemu nejnovějšímu prémiovému pivu jméno šlechtice skvěle padne, protože to je pivo navýsost ušlechtilé. Vyrábí se z toho nejlepšího, co tato země dává… stejně jako za všemi ostatními sedmnácti svijanskými pivy tak i za novým Šlikem stojí poctivé řemeslo!“
Právě v horkých dnech nastalého léta ocení ve vybraných svijanských restauracích jeho vlastnosti všichni, kdo je ochutnají. Patrně také hned napoprvé podlehnou jeho „nesnesitelné lehkosti pití…“

24. 6. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice