FOODOLOGY

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Vlastně první kompletní šéfkuchařovo menu na novém působišti vyvolává zvědavost. Kouzelné prostředí ratměřického zámku dalo zplna vzplanout jeho invenci. Atraktivní menu navíc sestává povýtce z produktů okolních chovatelů a pěstitelů.
V přívětivém prostředí restaurace, které není třeskutě historické, ale ani násilně ultramoderní, se Pavlíkovo menu báječně vyjímá.
Co tedy kuchař, který opustil Prahu a v ní stále oblíbenější zajímavý koncept, nabízí? Navnadí vás už domácí kváskový chléb s máslem. Ale ne ledajakým. Máslo je ozvláštněno dílem sádla, což je alarmem pro senzory. Nezvyklá chuť spojená ze dvou notoricky známých, avizuje jediné: „… tady se bude dobře jíst!“, jakoby říkala. Starterem je hovězí šunka, zauzený vepřový bok, kravský a kozí sýr. Maso, báječně šťavnaté a s vysoce exponovanou chutí, má na svědomí Josef Houžvička z nedalekých Jestřebic. Oba sýry pocházejí z minisýrárny manželů Hladíkových ze Slapska u Mladé Vožice. Obojí, co by kamenem párkrát dohodil.
Když si vás Pavol takhle naladí za pomoci okolních farmářů a oslovujícího genia loci působivé restaurace, začne přehlídka novinek. Z pětice předkrmů se těžko vybírá, může to být třeba variace králík, ledvinky, kroupy, mrkev. Krásná práce, kdy Pavlík vytáhne z dietního masa za pomoci ostatních komponent nečekané chutě. Přes candáta, nebo jehněčí lýtko, je-li vám milejší, se propracujete k dezertům. Z těch vás jistě upoutají olomoucké tvarůžky, bílá čokoláda, rybíz, parenica. Pokud se zdají příliš odvážné, zkuste větrník. S rebarborou, pudingem a šlehačkou, kombinací, jež nezklame.
Ať zavolíte cokoliv, nic nebude špatně. Pavol jakoby našel novou invenci – nebo probudil tu starou, a z každého talíře čiší radost a nadšení z nové práce.
Přidejte si k tomu stejně zapálený personál, pěkný výběr vín, případně procházku exotickým parkem a máte jasno. „Tady nejsme naposled…“.
Ukázka z Pavlíkova jarního menu v restauraci Sequoia:
– kapr, mrkev, celer, cibule, kopr, citron, med, hořčice
– chřestová polévka, krupicové knedlíčky, medvědí česnek, špenát, cibule
– little gem, zakysaná smetana, černé ořechy, kachní prsa, jablka
– kuře, broskev, stařený sýr, brambory
– jehněčí lýtko, houby, bránice, kopřivy, nákyp, křen, rakytník, medvědí česnek
– /vege/ houby, červená řepa, celer, kedlubna
– /sequoia/ ostružiny, karamel, arašídy, med, jehličí

 

6. 5. 2019

Daily Meal

všechny novinky

České pivo má sílu

Dnes tím však není myšlena stupňovitost či množství alkoholu…

Dovolené v tuzemsku – příjemné překvapení

Prázdniny odstartovaly rodinné ataky letos zvláště tuzemských letovisek

Karlovy Vary – bez Festivalu, ale s nadějí

Regiony to mají možná těžší než Praha, i když ne každý a ne vždy

Daily Drink

všechny novinky

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů