Marek Šáda
Flambée, Dégustation, Hospoda, Mlýnec. Dosavadní profesní cesta Marka Šády byla vskutku pestrá. Současný šéfkuchař restaurace patřící do Zátiší Group si dokonce stačil „střihnout“ zastávku v newyorském podniku ACME po boku Madse Refslunda, spoluzakladatele oceňované kodaňské restaurace Noma.
Zpočátku však hodně hledal. Společnost Intercatering, která byla jeho prvním působištěm, ani hotel Schweiger jako druhá štace čerstvě vystudovaného kuchaře neuchvátily. Záhy však přišla Flambée. Restaurace s kontroverzní pověstí, ovšem co se profesionality kuchyně týká bez jediné výtky. Pavel Mareš, Martin Slezák a samozřejmě Dušan Jakubec, to byli tehdy tamní kmenoví kuchaři a Šádovi dali nahlédnout, jaká je pravá kuchařina. Kreativní, pracující s úžasnými surovinami, stále nová a vzrušující.
Ve Flambée se hodně naučil, a když odcházel, byl na budoucnost u sporáku připraven více než dobře. La Vita e Bella a potom Kampa Park představovaly epizody spíš krátké a nikterak převratně přínosné. Jakubcem dobře vytrénovaný Šáda ale brzy dostal tip, aby zkusil konkurz do připravované La Dégustation Bohême Bourgeoise. Z pětadvacítky uchazečů jich po měsíci tréninku nezůstala ani polovina a Šáda byl mezi vyvolenými. Začala jedna z báječných etap jeho profesionálního života.
Kariéra ve vlajkové lodi řetězce Ambiente trvala přes tři roky, navíc po roce na pozici zástupce šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka. A když už začal mít Marek Šáda pocit, že jeho nadšení upadá, znovu nepřímo zasáhl majitel řetězce Tomáš Karpíšek. Přišel totiž s projektem restaurace v Českém domě v New Yorku prozaicky nazvané Hospoda. Šáda odjel do Spojených států a svého postu šéfkuchaře v nově vznikajícím podniku si naplno užíval, jakkoli koncept kuchyně jako v La Dégustation spojený s českou pivní kulturou à la Lokál vzbuzoval pochybnosti. To a nejspíš také všechny ostatní povinnosti šéfkuchaře – počínaje personální politikou a konče nezbytným papírováním v cizím prostředí – Šádovi hodně ubralo z původního nadšení. Aspoň však stihnul několik kurzů v Culinary Institute of America v kalifornském Napa Valley a nakrátko i sehnal jinou práci.
Acme na Great Jones Street číslo 9 byl podnik dostatečně atraktivní a tamní majitel vstřícný, takže se Šáda po necelých dvou letech v Hospodě stěhoval do těsného sousedství Broadwaye. Byla to dobrá volba, vždyť proniknout do skandinávské kuchyně po boku Madse Refslunda, spoluzakladatele dnes hvězdné Nomy, se nepoštěstí každému. Jenže zkušenost v Acme netrvala ani čtvrt roku a došlo na návrat. Získat nové pracovní povolení se ukázalo jako nadlidský úkol, a přestože měl Šáda podle smlouvy v Hospodě pobýt ještě několik měsíců, po pár týdnech se dohodl se zaměstnavatelem a opustil New York i řetězec Ambiente.
Nečekaný návrat do Prahy znamenal pro Šádu nějaký čas ve vzduchoprázdnu. Nakonec po krátké epizodě v restauraci Zátiší, kde to nevyšlo, zakotvil v Mlýnci. Na Novotného lávce v roce 2014 po povodni chystali razantní změnu a Marek Šáda se jim hodil do konceptu. Kuchař s bohatými zkušenostmi a zápalem pro profesi se chopil nabídnuté možnosti a zatím se zdá, že to byl pro něj stejně jako pro Zátiší Group podařený tah.
15. 1. 2015