FOODOLOGY

Opilé zmrzliny na Národní: s proseccem, campari i Bailey‘s

Zmrzlinový salon Crème de la Crème v centru Prahy nabízí šestici alkoholických zmrzlin a další více než tři desítky nealkoholických.

Zmrzlináři se předhánějí, jak a čím nás překvapit, kterak umocnit zážitek z chladivého potěšení. Obzvlášť agilní je na poli novinek Jan Hochsteiger, známý jako pan Zmrzlinka. V Gelato Cafe v Husově, nově pak také v noblesním Zmrzlinovém salonu Crème de la Crème na Národní třídě v Praze nabízí na čtyři desítky druhů zmrzlin, od smetanových přes sorbety až po veganské zmrzliny či bez cukru.

Pro toto léto Hochsteiger připravil speciální edici zmrzlin a sorbetů na bázi alkoholu. Alkohol coby nositel lahodných chutí dokáže Hochsteigerovy kreace vypointovat. Zmrzlina či sorbet s necelým jedním objemovým procentem alkoholu jako by vás po požití držely pár centimetrů nad zemí v příjemné, sluncem prozářené euforii.

ČTĚTE TAKÉ: Sicilský zmrlinář na letné umí divy

Půltucet zmrzlin a sorbetů s vůní a chuťovým dotekem alkoholu se stává stále hledanější atrakcí. Kdo preferuje lehce nahořklé aperitivní příchutě, zvolí campari s krvavým pomerančem, milovníci mírně nakyslých tónů si patrně oblíbí prosecco s broskví. Přímo mazlivá je kombinace smetanové zmrzliny a likéru Bailey‘s, až trochu fajnšmekrovské jsou pak variace s fortifikovanými víny marsalou či malagou.

Objem piva v jedné zmrzlině je zhruba stejný jako v nealkoholickém pivu, takže přivodit si zmrzlinou kocovinu by byl gargantuovský výkon. Nevím, kolik porcí byste museli pro takový pocit spořádat, ale jistě to není ve vašich silách.

16. 8. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.