FOODOLOGY

Nový čas pro pohostinství

Vstoupili jsme do třetího zářijového týdne, nový školní rok začal a i poslední dovolené pomalu končí

To samozřejmě nastoluje otázku o dalším osudu gastronomie. Zavedení nouzového stavu mnohé restaurace v některých místech zdecimovalo, pro jiná znamenalo nečekaně rychlý start do časů poté. Dění v pohostinství bylo zevrubně medializováno, jak je na tom Praha a zejména centrum bez turistů víme docela dobře. Oblasti s vyhlášenými podniky, především těmi s možností ubytování se vrátily víceméně úspěšně. Některé proslavené adresy mají vybukováno dokonce až do hlubokého podzimu.
To vše jsou informace především z prázdnin, doby pro restart pohostinství v tuzemsku nepříliš šťastné.

Rodiny v ten čas odjíždějí k moři nebo na celé léto zabydlují chalupy, podniková školení či setkání umlkají. Ovšem letos tomu bylo jinak. Obava z covidu mnohé odradila od cestování, hledali proto prázdninový relax doma. To vše se v pohostinství července a srpna odrazilo.   Ovšem teď nastává doba lámání chleba. V centru města se sice objevují první skupiny turistů, k vidění jsou i jednotlivci, ale… Přijdou a řadu odložené splátky, jak u hostí tak i restaurací. Projeví se důsledek propuštění a snížení mezd, zvolna přichází čas přípravy na zimu .  To znamená další pokračování boje o hosta, nasazování novinek, jak v konceptech, tak i práci kuchyní i obsluhy. Jak si s tím kdo poradí a dokáže nahradit až likvidační absenci turistů – pokud se nevrátí – nebo vylepšit vše, co běželo víceméně a pouze v prostřední kvalitě.


Což je pro nás signál ke znovuzahájení recenzí. Samozřejmě s jistými změnami v pohledu. Především na to, jakou zátěž si do této etapy ta která restaurace přináší. Na druhé straně důkladnější pohled na kreace kuchařů, práci na place, také nahlédnutí na šíři a úspěšnost změn, které tam či tam nastaly.
Takže brzy jsme tu opět s recenzemi!

15. 9. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice