FOODOLOGY

Zvěřina

Chlazenou zvěřinu od mražené pozná jeden fajnšmekr ze sta

Na čtvrté svatbě Viléma z Rožmberka s Polyxenou z Pernštejna se během třídenního hodování snědlo 36 jelenů, 1290 zajíců a 11 560 kvíčal spolu se 150 krmnými voly, 450 vepři, 49 sumci a 675 pstruhy. Ani dnes ale není zvěřina na jídelníčcích outsiderem. Češi a Moravané jí ročně spotřebují necelého tři čtvrtě kilogramu na hlavu, čímž předstihuje skopové i telecí maso.

Bažant

Bažanti táhnou, zatímco orebice čeká na příležitost

„Vaříme výhradně ze sezónních surovin.“ Tato věta se stala kouzelnou formulí snad všech tuzemských restaurací, ve kterých je v nabídce teplá kuchyně.

Carlo Bernardini

Carlo Bernardini po osmi letech v Praze. V Bellevue

Skladatel chutí a tvůrce stálých hvězd na menu špičkových restaurací Carlo Bernardini se po osmi letech vrací do Prahy. Můžete ho zastihnout od 4. do 7. února v restauraci Bellevue na Smetanově nábřeží.

Mlýnec - Sous vide perlička, albufera omáčka, růžičková kapusta, topinambur, černý kořen

Valentýn v Mlýnci

V Mlýnci pojali svátek zamilovaných gruntu. Protože láska není záležitostí pouhého jednoho dne, jakkoliv slavnostního, nabízejí romantikou okouzlující menu Marka Šády po celý únor.

Agave - Hovězí tournedos s omáčkou z červeného vína, chili a čokolády servírovaný se štouchaným bramborem s pečenými paprikami

Čokoládový Valentýn v Agave

Věděli jste, že čokoláda pochází z Mexika? Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam.

Restaurace CottoCrudo - valentýnské cupcakes

Na Valentýna promluví exotické ovoce i lanýži

V kalendáři znamená svátek svatého Valentina příjemné zpestření doby mezi Vánocemi a Velikonocemi. Restauratéři ho pojali jako dobrou příležitost probudit alespoň na chvíli ospalou gastronomickou scénu a předstihují se v nápaditosti valentinských menu.

Soutěž Bocuse d’Or

Talenty hledejte v Norsku. Zlatého Bocuse získal Ørjan Johannessen

Devětadvacetiletý norský šéfkuchař Ørjan Johannessen triumfoval ve francouzském Lyonu v nejprestižnější kuchařské soutěži na světě. Boje o Bocuse d’Or se letos zúčastnilo 24 šéfkuchařů z celého světa, na stříbrnou příčku v napínavém finále dosáhl Philip Tessier ze Spojených států a bronzovou sošku si odvezl Tommy Myllymäki do Švédska. Dvacetičlenné porotě předsedal Fracouz Thibaut Rugerri a jejím členem byl také syn zakladatele soutěže Jerôme Bocuse.

Kampa Park - Pečená treska polární

Polární treska potřetí v Kampa Parku

Potřetí mohou milovníci rybích pochoutek navštívit restauraci Kampa Park a užít si tam vyladěné menu z tresky polární. Ryba migrující severními vodami, jejíž lov je povolen pouze po dobu prvních tří měsíců v roce skýtá totiž mimořádné sousto. Pevné maso není díky životu v ledových podmínkách nijak moc tučné – s výjimkou jater – a pečlivě připraveno nabízí znamenité krmě. Navíc se z ryby těží i jiné její části a menu je tedy překvapivě pestré a chuťově oslovující.

Hamburgery dobývají fine dining, nejnověji v restauraci Ginger & Fred

Na pražské gastronomické scéně se množí závratným tempem hamburgery. Trochu to připomíná až pandemický nástup pizzerií v polistopadové době. Inu, host si žádá své. S podivem ovšem je, že tento trend proniká do restaurací s nejvyššími ambicemi.

Láska na kari – sto chutí, jedna vášeň

Gurmánskou romanci nabitou chutěmi a vůněmi servíruje film režiséra Lasseho Hallströma Láska na kari. Elegantní a vybraná francouzská gastronomie se v něm střetává s pikantní a vášnivou kuchyní v barvách Indie. A to vše pod dohledem producentů Stevena Spielberga a Oprah Winfrey.

1 21 22 23 24