FOODOLOGY

MaSa

Názor: Soumrak na Ovocném trhu, šrám na pověsti Prahy

Konec restaurace MaSa by Hervé Rodriguez přišel zčistajasna. Co za ním stojí, však zůstává utajeno.

Když se zdálo, že kulinární dění v metropoli zvedá hlavu, dostala pražská scéna pořádný políček. Restaurace MaSa, jež do města přivedla ke stálému angažmá hvězdného Hervého Rodrigueze, zavřela své brány. Ze dne na den! Pro mě to byl přitom počin, který dal Praze víc než jakákoliv hvězda Michelinu.

Tým kuchyně v čele s Petrem Brňákem připravil za supervize Rodrigueze mimořádné menu, které díky poměru ceny k výkonu mělo být magnetem v začínající silné předvánoční době. Po odchodu nechtěného Pavla Kumžáka se navíc v podniku údajně „vyčistil vzduch“. Leč nepomohlo to.

O kariéře Pavla Kumžáka čtěte zde

Neznám pravý důvod náhlého konce, v každém případě pražské scéně nic dobrého nepřinese. Hervé to jistě přežije, tím spíš, když připravuje v Paříži svou druhou restauraci a před otevřením stojí jeho bistro. Ale svoje neslavné účinkování v Česku jistě okomentuje nepříliš pochvalně. Názor si patrně poopraví i ti, kteří chtějí právě do fine diningu v Praze investovat.

MaSa, která svým konceptem, branži oživila, vydržela zhruba čtyři měsíce. Na náhlé její náhlé zavření jsou mezi lidmi v branži protichůdné názory. Jednak ten, že majitelé mohli chvilku počkat, vždyť stáli před druhou nejsilnější sezónou. Na druhou stranu je ale Rodriguez natolik zkušený restauratér, že těžko uvěřit, že by si načasování rozjezdu důkladně nepromyslel.

Smutný konec MaSa má však i svou světlejší stránku. Brňák a ostatní členové týmu se od Rodrigueze mnohé naučili, takže pouhé dva dny po skončení bylo o část kuchyně postaráno, přičemž vesměs šlo o lukrativní nabídky.

Co se nakonec stane s prostory na Ovocném trhu, je ve hvězdách. Existuje, mám za to, jediný člověk, který umí probudit k životu hospody, které umřely. Dokonce hned několikrát. Zda ho místo a podmínky provozu zaujmou, to ale patrně není téma dne.

Jaké to bývalo ještě před pár dny v MaSa, čtěte zde

24. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice