FOODOLOGY

Richard Fuchs

Názor: Nová možnost pro domácí „kuchařky“? No, nevím

Na jednu stranu se společnost opájí delikatesami na kuchařských kurzech a na straně druhé vznikají podivné koncepty rychlého stravování. Čím to je?

Instantní, rychlé a zároveň kvalitní? To jsou pojmy, které většinou nejdou v jídle moc dohromady. Nová značka Navařeno ale ukazuje, že to možné je. Obsahuje několik řad hotových a „skoro hotových” jídel, která si snadno připravíte za pár minut a spolehlivě vás zasytí i během náročného dne. Už nyní si zákazníci sítě Sklizeno budou moci koupit zrníčkové saláty, hotová jídla, oříšková másla, během několika měsíců se přidají omáčky, snídaně a dezerty.

Nahoru a dolů jako jojo, tak se utkáváme se současnou gastronomií. Na jedné straně dámy absolvují prestižní kuchařské kurzy, certifikátem se chlubí kamarádkám a potom ho někam pověsí nebo zatrčí do šuplíku. Jenže obědy tráví v poklusu na ulici, nebo cestováním po městě podle doporučení slevomatů. A večer? „Miláčku, dneska ti něco předvedu, co říkáš. Objevila jsem novinku.“

Ta novinka se jmenuje Navařeno a je popsána v úvodu.

Neumím se vyrovnat s dvojakostí pohledu na gastronomii, který to přináší. Na jedné straně jste společensky mimo, pokud neznáte zpaměti alespoň jeden Pohlreichův recept, nemáte v kapse tři útržky vstupenek z gastrofestivalů a nemáváte diplomem z kurzu. Na druhé straně je vám vnucována možnost sežvýkat za pochodu ulicemi cokoliv z fastfoodu a další varianty instantní rychlé gastronomie.

Slovo kvalitní jsem záměrně vynechal. Postava hlavního aktéra – znovu se objevivšího Richarda Fuchse – jistě má na to, aby produkty vyšperkovala maximem chutí ve správném složení a gradaci. Pokud bude někdejší šéfkuchař slavných podniků pracovat se stejnou invencí a výsledkem jako třeba v Sharm El Sheikh nebo pražském Allegru, může z toho něco opravdu kvalitního narodit. Nechci být přehnaným pesimistou, ale chvíli si přece jen počkám. A dámy, kterých se výše uvedené netýká, prosím o prominutí.

10. 4. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice