replica watches review are extremely famous swiss. 100% quality assurance https://replica-watches.to.

most popular fake breitling watches for cheap sale.

100% authentic replica uhren.

FOODOLOGY

MaSa

Názor: Kumžákova truchlivá One Man Show

Restauraci MaSa opouští člověk, který byl u jejího vzniku. Projekty Pavla Kumžáka zatím vždy skončily „bez komentáře“.

„Když budu chtít postavit hospodu, efektně a zároveň elegantně ji vydesignovat, vybudovat zázemí a všechno okolo, také zajistit kuchaře z nejvyšší ligy, bral bych jedině jeho. V první den zahájení provozu by se ale musel rozloučit!“

Tohle pochvalné, zároveň však odsuzující protiřečení, které jsem zaslechl při jedné debatě o pražských restauracích vyšší ligy, mě zaujalo. Kdo je muž, o němž byla tahle protichůdná slova vyřčena? A čím si je vysloužil?

„On“, to je Pavel Kumžák, budovatel i spolumajitel restaurací, které vyvolaly mnoho diskuzí. Od samého otevření byly hojně navštěvovány, velice brzy se zařadily do zlatého fondu pražské gastronomie. Vždy byl u toho, vždy se hřál na výsluní popularity, rozšafně a s jistou dávkou neskrývané pýchy hovořil o jejich budoucnosti, kterou rýsoval ve světlých barvách optimismu. A vývoj mu dával za pravdu. Alespoň viděno zvenčí.

Potom se však vždy něco stalo. Cosi uvnitř podniku se zadrhlo, stroj přestal běžet hladce, zadýchával se a neměl výkon. Končilo to pokaždé tak, že Pavel Kumžák restauraci, kterou vybudoval z ničeho, opustil. Bez velkého vysvětlování, tiše, nenápadně. Aby se brzy potom objevil v čele dalšího projektu, rozjel ho… a znovu odešel.

Není přece možné, aby člověk natolik erudovaný uvedl v život atraktivní restaurace – navíc v době, která rozmáchlým projektům moc nepřeje – dokázal získat designéry velkých jmen, přitáhl kuchaře s gloriolou výjimečnosti, ale skončil na běžné každodenní rutině, jakou pro něho musí provoz restaurace být, říkal jsem si. A umínil, že zjistím, jak se věci mají.

Nechme teď stranou jeho Kumžákovy předchozí aktivity v branži a podívejme se na poslední, svým způsobem průlomové a s vysokou nadějí na úspěch. Nejprve Aureole. Mimořádný podnik v nevšední lokaci měl ohromit hosta po všech stránkách. V sedmadvacátém patře tehdy nejvyšší budovy v zemi, pankrácké City Tower, nabízel zážitkovou gastronomii v plném významu toho sousloví. Jedinečný výhled na metropoli, efektní interiér a v neposlední řadě kuchyni Jiřího Krále. Nebylo snad nikoho z tuzemských mlsných, kdy by se do Aureole nepodíval nebo ho alespoň nelákala. Pavlova vize se tak, jak se zdálo, do puntíku splnila. Ovšem po nějakých pár letech existence restaurantu se zvenčí neviditelné vztahy mezi vlastníky i zaměstnanci vyhrotily natolik, že to znamenalo Kumžákův nucený odchod.

Na rok se Pavel ztratil z gastronomické scény, údajně proto, aby v cizině nabral nové zkušenosti ve špičkové gastronomii. Když se vrátil, znovu se rázně vřadil do kulinářské ligy města. O jeho novém projektu – Adore – se znovu hovořilo hodně a nahlas. Kontroverzní design budil jak nadšení, tak rozpaky, ale jedno bylo přijato bez výhrad. Mladý šéfkuchař Fabien Gailly. Přišel se svěží, odvážnou kuchyní, francouzský základ rozšířil o lehký dotek asijských vlivů a to vše předváděl ve hravém, živém, snadno pochopitelném provedení.

Byla to velká šance do budoucna a všechno zpočátku stálo na straně restaurace. Kumžák měl s podnikem ambiciózní plány, které se nezdály být nereálné. Jenže po zhruba půlroce se znovu něco porouchalo. Fabien odešel a z plánů získat pro Adore michelinskou hvězdu sešlo. Nerozeběhlo se ohlašované studio kuchařské školy, snem zůstal i VIP Cognac Club Adore.

Druhá excelentní restaurace skončila – respektive Pavlovo účinkování v ní. Nutně se vynořila otázka, jestli nedělá něco špatně. Vede Kumžák restaurace tak – ať už vědomě nebo ne – že končí střetem jejich majitelů? Toť dosud nezodpovězená otázka.

Pavel Kumžák se přesto nevzdává. Nevím jak, ale povedla se mu do té doby v Česku nevídaná věc. Pro svůj nový koncept získal charizmatickéhoho Hervé Rodrigueze. Majitele restaurace MaSa ověnčené michelinskou hvězdou. Co může být pro gastronomickou Prahu větší atrakcí a musí nutně skončit úspěchem?! Říkali si všichni mlsní a do restaurace zamířili. Tentokrát má Kumžák na úspěch dobře zaděláno, spekulovali po prvním báječném Rodriguezově menu za vydatného přispění Petra Brňáka a jeho party v kuchyni. Jenže ouha! Zčistajasna zní z MaSa zpráva: „Po dohodě odchází z týmu Pavel Kumžák!“ Bez dalšího komentáře.

8. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Bidfood je připraven…

Ve dnech 25. – 27. května – to je ještě dnes, probíhá na Výstavišti PVA v Letňanech významný event

Velikonoce opět v plném lesku

Škaredou středou končí podle křesťanských úzů čtyřicetidenní postní období. V roce 2022 je to třináctý duben.

TopClip místo folie

Jako už tolikrát přichází pivovar Svijany prémiově s další novinkou

Daily Drink

všechny novinky

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice

Pivovar Svijany – rok 2021, rok změn

Do oživeného dění v českém pohostinstvím vstupuje rodinný Pivovar Svijany razantně hned několika změnami

Sklenici svijanského na oslavu…

Stalo se už zavedenou tradicí, že Rodinný pivovar Svijany uvaří k významným dnům slavnostní pivo

https://www.theloadguru.com/best-vpn-for-privacy/