FOODOLOGY

Májové pozdravy ze Zátiší Group

S ostrým startem turistické sezóny vytáhli kuchaři těžký kalibr. Tedy co do údernosti, složením a provedením meníček jde o kreace hravé lehké, provokující mládím jara.

Tradičně elegantní a jako vždy trochu překvapivé je květnové menu v Mlýnci. Celé se samozřejmě nese ve znamení chřestu. Upoutá už první kapitola čtyřdílného romaneta na květnové téma. Uzená makrela navozuje očekávání. S lehkou stopou tuku, kterou optimálně eliminuje risotto, doprovázená chřestem, otevírá dokořán brány svěžích podmaňujících chutí jara.
Přes bio vejce – zřídkavou ukázku toho, že co je zdravé, může být i moc dobré, a stařený striploin dojdete k druhému vrcholu menu. Chřest a rebarbora, oděné do křupavé sezamové krajky je svérázný dezert, který opravdu odlehčí. Takže před závěrečnou kávou se zdaleka necítíte kdovíjak plni, naopak. Celé menu vyvolává potěšující, jarní pocit.
Květnové menu Marka Šády:
– uzená makrela, chřest, risotto, stracciatella, limetka
– bio vejce 63 °C, mělnický bílý chřest, tapioka, tzar kaviár
– 40 dní stařený hovězí striploin, zelený chřest, žampion, estragon
– sezam, chřest, rebarbora

S chřestem se úspěšně vyrovnal také Igor Chramec V Zátiší. Menu otevřel znamenitou, jarně živou chlazenou chřestovou polévkou. Přejemná chuť chřestu, podpořená citrónovým olejem a mandlemi posunutá do vyšší noblesy, je vzácně lahodná a udivuje vnímavým laděním. Figurují v ní i drobné hrudky sýru, snad mají suplovat něco jako křupnutí při skusu. Jiným netuctově pojatým chodem je bio vejce. V propracované rošádě chutí se střetává důraz páleného chřestu s elegantní jemností sabayone. Chřestový salát, to je nenásilné jásavé setkání šparglu s jiným fenoménem zeleniny úžasného projevu, rajčetem. Optimálně spolu provázejí osmahlé houbovo-ricottové koule.
Celé menu V Zátiší pro květen potom vypadá takto:
– chřestová polévka, čerstvý sýr, mandle, citrónový olej
– chřestový salát, rajčata, houbovo-ricottové koule
– bio vejce 62o, opálený chřest, otoustovaná brioška, sabayone z bílého chřestu
– vyzrálý rib eye, konfitované brambory grenaille, černý česnek, chřest

Obě lákavá menu poběží v příslušných restauracích do po celý máj. Máte tedy jedinečnou možnost stihnout obě. Zážitek to rozhodně nebude k zahození.

6. 5. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Májové pozdravy ze Zátiší Group

S ostrým startem turistické sezóny vytáhli kuchaři těžký kalibr. Tedy co do údernosti, složením a provedením meníček jde o kreace hravé lehké, provokující mládím jara.

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Daily Drink

všechny novinky

Bublinky v Riegráči pošesté

Podobně jako kdysi pizza vtrhly na pražskou gastronomickou scénu i typické italské bublinky – Prosecco

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.