FOODOLOGY

Lisabon není jen bacalhau a vinho verde

Portugalská metropole se chlubí autentickou kuchyní založenou na plodech moře. A také rodinným hotelem Martinhal, kde se umějí postarat o děti.

Portugalskou kuchyni proslavila bacalhau. Jako je Amerika prorostlá burgery, Itálie těstovinami a Česko vepřovým, Portugalsko ovládla sušená nasolená treska. V metropoli Lisabonu na ni narazíte všude a bez její úpravy se neobejde snad žádná nabídka pravověrné etnické restaurace. Říká se, že možností jejích úprav existuje celá tisícovka, včetně nesolené čerstvé variety bacalhau fresco. Nejčastěji se servíruje s bramborami, v páru s mladým vinho verde.

Ovšem nejen treskou je v Lisabonu živ člověk. Pokud nemáte chuť na globalizovanou kuchyni vyhlášených hotelů, najděte si prostý, svým výzorem až skoro odrazující podnik, jako je Restaurante Granja Velha. Skupiny se tam střídají jako na Karlštejně, personál nestíhá sklidit po jedné a už se ke stolu hrne další. Sice jste trochu rozpačití, ale brzy znamenáte slibné vůně, které se nesou z kuchyně.

Když před vámi potom přistane mimořádný míchaný salát s chapadly chobotnice, některá z excelentních příprav krevet nebo famózní rybí filet s báječně ustrojenou rýží, zapomenete na všechno. Na štěbetání Japonců vedle, na divoké střídání natěšených hostí, kteří vámi smýkají sem a tam, jak se prodírají uzoučkými uličkami mezi stoly. V hlavě máte jen ono neuvěřitelné risotto, báječně ustrojenou rybu či krevetu. Aby se vám z ní nekouřilo, splachujete vše vydatnými doušky bílého Incantum.

Lisabon je kadlubem, ve kterém se potkávají muzea s vinotékami, metro s historickou tramvají, bary s cukrárnami a rustikálními restauracemi s kuchyněmi portugalského venkova. A to vše umocňuje vůně moře. Ve městě najdete i rozložitou tržnici s desítkami stánků a monstrózní centrální restaurací. A všude jsou k mání úžasně čerstvé a prostě, s akcentem na autentickou chuť upravené ryby a dary moře.

Bydlet můžete třeba v jednom ze 37 apartmánů komplexu Martinhal v budově z devatenáctého století. Každý má kompletně vybavenou kuchyňku sporákem, myčkou, pračkou, lednicí a základním nádobím. To, kdybyste náhodou byli syti svodů místních restaurací. Pak nakoupíte si v tržnici a uvaříte si sami.

Apartmány jsou elegantně designované v symbióze historických prostor, vybavených uměřenou, účelnou modernou. V hotelu naleznete i útulnou rodinnou kavárnu, Bar M. Je určena pro snídaně formou bufetu, ale poslouží i během dne výběrem zdravých domácích občerstvení a lehkých jídel na oběd. Když se rozhodnete celý den prolenošit ve svém dočasném domově, doručí vám personál bohatě zásobený snídaňový koš. S tolika dobrotami, abyste vydrželi až do oběda.

Bonusem je mimořádně vyladěný program péče o děti. Komfortu dětských hostí je věnována značná péče, od různých druhů her k dispozici až po jídelníček. Proto je nutná poměrně obsáhlá přihlašovací procedura, kde rodiče uvedou o svých potomcích maximum informací. Ty jsou potom podle výsledku zařazeny do toho kterého programu.

Rodiče dokonce mohou děti „odložit“ do péče zaměstnanců hotelu Martinhal Lisabon Chiado Family Suites na celý den. Vyrazit pak mohou třeba na jedinečnou věž Elevator de santa Justa. Spojnice mezi dolní a horní částí města je, vedle lanovek a historické tramvaje, jedinečným místem pro návštěvu. Z jakési gondoly na vrcholu 43 metrů vysoké železné konstrukce máte město i širé okolí jako na dlani.

Adrenalinovým zážitkem je potom jízda starou tramvají. Řítí se uličkami tak úzkými, až chvílemi zavíráte oči s pocitem, že se užuž ocitnete v ložnici některého z bytů v okolních domech. Tak blizoučko se zdi míhají za okny vozu. Pobyt v Lisabonu, který po tisíc let spoluvytvářel dějiny lidské civilizace, se tak stane událostí, na kterou hned tak nezapomenete.

22. 1. 2018

Daily Meal

všechny novinky
Zvěřinový čaj (V Zátiší)

Zvěřinový čaj, jehněčí s fíky. Přichází podzim

Šéfkuchaři pražských restaurací připravili s velkou dávkou invence rozličná menu pro blížící se podzimní čas. Podívejme se na některá z nich.

Svíčková

Czech Specials pod novou správou. Stará se o ně Asociace kuchařů a cukrářů

V současnosti drží certifikaci Czech Specials devadesát tři restaurací.

Opravdu „vysoká“ gastronomie. Večeře nad Riegrovými sady

Od 6. do 16. září bude šéfkuchař Dalibor Navrátil servírovat menu 50 metrů nad zemí v rámci projektu Dinner in the Sky.

Daily Drink

všechny novinky