FOODOLOGY

Léto v kulisách antického příběhu

Kuklík, ptačinec, šanta kočičí i orlíček, to jsou některé z arzenálu bylin, jichž využil Tomáš Horák pro letní menu v Tritonu.

Známé i méně známé rostliny mají jedno společné. Vyrůstají na záhonech uprostřed Františkánské zahrady. A právě na ně vsadil Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria.
Propracované chody, kde se téměř v každém znich skrývá některá z bylin, jsou komponované v širokých mantinelech. Tuatam si ani zběhlost mlsných nedokáže představit výsledek mnohasložkových kombinací.
Už první chod ukazuje, kudy se ubírají cesty šéfkuchařovy – terina z foie gras, pyré z makadamových ořechů a majonézy, cassis gel, lanýžový med, ptačinec, řebříček. Tuším, že ještě santolina s prazvláštní olivovo-chmelovým projevem. Nutno však říci, že vstupy jsou nastaveny tak, aby se neutkávaly, jedna komponenta pustí ngalantně na chvíli do čela druhou. Výsledek pak vychází jako četný peleton dojmů na patře. S mírně dominující převahou právě santoliny v samém závěru.
Přes pstruha, kde zástupcem bylinek je orlíček, perličku v koji a tymiánem coby součástí jue, lososa a šanty kočičí či steak na rozmarýnu nevyjdete z překvapení. Ale také potěšení.
Když si představíte interiér – vyobrazení jedné z antických bájí, který má silný vliv na vaši náladu, na talířích tuatam použité jedlé květy, zajímavá vína, budete mít patrně povznášející pocit.
Letní menu Tomáše Horáka:
– foie gras /květiny/macadamia /santolina
– pstruh /šafrán /černý česnek/ tomaten air /orlíček
– karotkový mouselin / perlička v koji /calvados-tymian jue
– losos /avocado /champagne pěna/červená řepa /petržel /šanta kočičí
– pomalu pečený Hovezí filet steak na rozmarýnu /BBQ jue /broklice variace /lanýžové pyré /parmazán

8. 7. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Svatý Martin v Mlýnci do konce listopadu

Nestihli jste slavnostní svatomartinskou večeři? Žádné zle, jako už tradičně je zde restaurace Mlýnec. Tamní šéfkuchař připravil tradiční husí menu docela netradičně

Podzimní Mlýnec v nové režii

králík i daněk, zelí i hrušky: podzim v Mlýnci vytvořil nový šéfkuchař

Říjnová galavečeře v Il Giardino Toscano

Pražská restaurace Il Giardino Toscano pokračuje ve spolupráci se zahraničními kuchaři. Se šéfkuchařem Filipem Šulcem se tentokrát ke sporáku postaví Chris Naylor

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv