FOODOLOGY

Melounový salát s fetou (La Loca)

Léto na talířích restaurací: melouny, kachní burgery i řepné gazpacho

Snad ve všech restauracích střední a vyšší třídy šéfkuchaři vyrukovali s prázdninovými meníčky. Snaží se nabídnout krmě, které osvěží a zachutnají i v parných dnech.

Pro Café Cihelna, moderně a s vkusem pojednanou kavárnu, přichystal Vojtěch Václavík krom jiného lehký salát se sýrem feta a melounem, z těžšího kalibru potom See-Hell-Now burger složený z hovězího, papriček jalapeňos, slaniny, čedaru, rajčat a salátu. V jemnější verzi pálivé papričky chybějí. Za ochutnání stojí rovněž „fish and chips“ z halibuta stejně jako některý z druhů pizzy. A báječné kreace tamní cukrářky.

Cestou salátů se vydal i šéfkuchař Radim Gerlich v restaraci La Loca, který láká hosty na pět jídel připravených pro letní dny. Kromě dvou salátů – z bílého a zeleného chřestu s malinami a vejcem 63,5° C a melounového salátu s fetou – nabízí tři další variace. A sice studenou květákovou polévku, špízy z kuřecího masa s tortillou, granátovým jablkem, špenátem, jogurtem a rozinkami a krevety.

Na tradiční české chutě, letně odlehčené, vsadil na talířích v Mlýnci Marek Šáda. Řepné gazpacho s jahodami a stracciatellou, pstruh lososovitý s rajčaty, kapary, cuketou, olivami a šalotkou, perlička s liškami, fava fazolemi, patizonem a libečkem… A na zakončení samozřejmě Františčina dobrota – pošírovaná broskev, citronová zmrzlina a financier. Pokud byste kvůli dovolené měli obavy, že vám letní menu pod kamenným mostem uteče, jsou zbytečné. Pokrmy se v restauraci budou podávat po oba prázdninové měsíce.

Do konce srpna můžete ulítávat na vpravdě povedeném menu také V Zátiší. Šéfkuchaři Igor Chramec a Pavel Brož využili svých oblíbených surovin, aby připravili jednoduché kombinace, ve kterých vynikne chuť jednotlivých ingrediencí. Od ceviche z mořského vlka, doplněné o jablečno-okurkovou espumu, přes filet atlantické tresky pošírovaný ve šťávě z jablek a řapíkatého celeru až k telecí svíčkové s liškami, cibulovým pyré a parmazánem. A ovšem nesmí chybět báječný dezert v podobě čerstvého manga s chlazenou kokosovou polévkou a bazalkovým sorbetem.

Remeshe Mamgain pak oživil meníčko V Zátiší o něco exotiky. Indická chlazená tomatová polévka s okurkovým sorbetem je pro vedra jako dělaná.

Restaurace Žofín Garden na léto připravila dva speciální podniky, jeden atraktivnější druhého. O sobotách 14. července a 4. srpna, vždy od 11 hodin, mohou být hosté na zahrádce restaurace účastni tuňákobraní. Bude rozebrána celá slušně velká ryba a podle přání připraví kuchaři cokoliv z nabízeného menu. Vychutnat si tak bude možné steak, tatarák a další tuňákové speciality od Stáni Markové. Ta hostům nabídne macerovaného tuňáka s yuzu dresinkem, sezamem, avokádem, ředkvičkami a rýží wakame, tuňákový tatarák s pikantní bylinkovou majonézou, šalotkou vinaigrette, slámou z hlívy ústřičné, a rozmarýnovou bruschettou a steak grilovaný na bukovém dříví se zeleninovou polentou, pico de gallo a macerovaným lilkem.

V týdnu od 23. do 30. července navíc restaurace na Žofíně bude připravovat sympaticky postavené burgerové menu. Selekce tří miniburgerů zahrnuje trhané kachní maso, hovězí maso, kuřecí maso, hranolky ze sladkých brambor a salát coleslaw.

11. 7. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.