FOODOLOGY

Melounový salát s fetou (La Loca)

Léto na talířích restaurací: melouny, kachní burgery i řepné gazpacho

Snad ve všech restauracích střední a vyšší třídy šéfkuchaři vyrukovali s prázdninovými meníčky. Snaží se nabídnout krmě, které osvěží a zachutnají i v parných dnech.

Pro Café Cihelna, moderně a s vkusem pojednanou kavárnu, přichystal Vojtěch Václavík krom jiného lehký salát se sýrem feta a melounem, z těžšího kalibru potom See-Hell-Now burger složený z hovězího, papriček jalapeňos, slaniny, čedaru, rajčat a salátu. V jemnější verzi pálivé papričky chybějí. Za ochutnání stojí rovněž „fish and chips“ z halibuta stejně jako některý z druhů pizzy. A báječné kreace tamní cukrářky.

Cestou salátů se vydal i šéfkuchař Radim Gerlich v restaraci La Loca, který láká hosty na pět jídel připravených pro letní dny. Kromě dvou salátů – z bílého a zeleného chřestu s malinami a vejcem 63,5° C a melounového salátu s fetou – nabízí tři další variace. A sice studenou květákovou polévku, špízy z kuřecího masa s tortillou, granátovým jablkem, špenátem, jogurtem a rozinkami a krevety.

Na tradiční české chutě, letně odlehčené, vsadil na talířích v Mlýnci Marek Šáda. Řepné gazpacho s jahodami a stracciatellou, pstruh lososovitý s rajčaty, kapary, cuketou, olivami a šalotkou, perlička s liškami, fava fazolemi, patizonem a libečkem… A na zakončení samozřejmě Františčina dobrota – pošírovaná broskev, citronová zmrzlina a financier. Pokud byste kvůli dovolené měli obavy, že vám letní menu pod kamenným mostem uteče, jsou zbytečné. Pokrmy se v restauraci budou podávat po oba prázdninové měsíce.

Do konce srpna můžete ulítávat na vpravdě povedeném menu také V Zátiší. Šéfkuchaři Igor Chramec a Pavel Brož využili svých oblíbených surovin, aby připravili jednoduché kombinace, ve kterých vynikne chuť jednotlivých ingrediencí. Od ceviche z mořského vlka, doplněné o jablečno-okurkovou espumu, přes filet atlantické tresky pošírovaný ve šťávě z jablek a řapíkatého celeru až k telecí svíčkové s liškami, cibulovým pyré a parmazánem. A ovšem nesmí chybět báječný dezert v podobě čerstvého manga s chlazenou kokosovou polévkou a bazalkovým sorbetem.

Remeshe Mamgain pak oživil meníčko V Zátiší o něco exotiky. Indická chlazená tomatová polévka s okurkovým sorbetem je pro vedra jako dělaná.

Restaurace Žofín Garden na léto připravila dva speciální podniky, jeden atraktivnější druhého. O sobotách 14. července a 4. srpna, vždy od 11 hodin, mohou být hosté na zahrádce restaurace účastni tuňákobraní. Bude rozebrána celá slušně velká ryba a podle přání připraví kuchaři cokoliv z nabízeného menu. Vychutnat si tak bude možné steak, tatarák a další tuňákové speciality od Stáni Markové. Ta hostům nabídne macerovaného tuňáka s yuzu dresinkem, sezamem, avokádem, ředkvičkami a rýží wakame, tuňákový tatarák s pikantní bylinkovou majonézou, šalotkou vinaigrette, slámou z hlívy ústřičné, a rozmarýnovou bruschettou a steak grilovaný na bukovém dříví se zeleninovou polentou, pico de gallo a macerovaným lilkem.

V týdnu od 23. do 30. července navíc restaurace na Žofíně bude připravovat sympaticky postavené burgerové menu. Selekce tří miniburgerů zahrnuje trhané kachní maso, hovězí maso, kuřecí maso, hranolky ze sladkých brambor a salát coleslaw.

11. 7. 2018

Daily Meal

všechny novinky
Zvěřinový čaj (V Zátiší)

Zvěřinový čaj, jehněčí s fíky. Přichází podzim

Šéfkuchaři pražských restaurací připravili s velkou dávkou invence rozličná menu pro blížící se podzimní čas. Podívejme se na některá z nich.

Svíčková

Czech Specials pod novou správou. Stará se o ně Asociace kuchařů a cukrářů

V současnosti drží certifikaci Czech Specials devadesát tři restaurací.

Opravdu „vysoká“ gastronomie. Večeře nad Riegrovými sady

Od 6. do 16. září bude šéfkuchař Dalibor Navrátil servírovat menu 50 metrů nad zemí v rámci projektu Dinner in the Sky.

Daily Drink

všechny novinky