FOODOLOGY

Letně rozevláté menu v Hergetově Cihelně

Pro sestavení nového menu využili kuchaři Petr Laštovička a Jan Strnad dílem ohlasy na „záběhovou“ nabídku. Ta probíhala během února a přinesla cenné informace

Na těch potom pánové postavili menu, které s můžete v Cihelně užít během posledních jarních dnů a po celé léto.
Jednou z těch receptur, která prošla kvalifikací je tatarák. S pozměněnou sestavou surovin – zvěřinu nahradili hovězím, bude tahle stále netuctově zkomponovaná varieta – se smetanovou zálivkou, kaviárem ze sladkovodní ryby lörjom a chlebovým chipsem – nadále překvapovat mlsné ze všech koutů světa.
Atrakcí se patrně stane salát z vodního melounu. Vedle báječně sladkého „nic“ se objevují rajčata, černé olivy, sýr feta. Vpravdě svéráznou lombinaci doplňuje ještě nakřupavo ustrojená pohanka. Chod je stejně překvapující jako patru lahodící. V teplých letních dnech navíc příjemně osvěží.
Erbovní rybou je v Cihelně candát. I on dostal letní doprovod, v podobě karotkového pyré, lehce restnuté broccolini, a čočky glazované hnědým máslem se sójovou omáčkou. Celek působí lehce, soubor chutí je pestrý a umně srovnaný. Vychází z toho další z povedených krmí na téma candát. Mimochodem, báječné je zalít sousto vychytaným chardonnay pod etiketou bratří Nittnausů z Golsu. Jakoby se víno do ryby zamilovalo, tak vzrušivě jí nadbíhá. A sousto vypointuje o tři patra výše.
Menu doplňuje ještě jehněčí květová špička, opět v odlehčené, nápadité úpravě. Marinovaná v tucet koření obsahující směsi ras el hanout – marockého původu, tuším, s cizrnovým pyré, granátovým jablkem, jogurtovou zálvikou, posílenou jehněčím jus. To je exotický letní pozdrav z  horkých zemí Afriky.
Chybět nemůže stálice v nabídce dezertů, ananasové carpaccio, provázené kokosovou zmrzlinou, maracujovým coulis, a ještě kokosovým chipsem, samozřejmě křupavým.
Menu zřetelně ukazuje na jednu zajímavou skutečnost. Jakkoliv model dvou kohoutů na jednom smetišti nemá mezi kuchaři mnoho příznivců, v Hergetově Cihelně funguje. A podle nového menu docela úspěšně, domnívám se.

 

2. 6. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Letně rozevláté menu v Hergetově Cihelně

Pro sestavení nového menu využili kuchaři Petr Laštovička a Jan Strnad dílem ohlasy na „záběhovou“ nabídku. Ta probíhala během února a přinesla cenné informace

Loira V Zátiší

Jedinečnou možnost objevit trendy současné francouzských kuchařů budete mít v restauraci V Zátiší. Po čtyři dny – od 4. do 7. června si tamní kuchyni vypůjčí Pascal Favre d’Anne

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Daily Drink

všechny novinky

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv

Bublinky v Riegráči pošesté

Podobně jako kdysi pizza vtrhly na pražskou gastronomickou scénu i typické italské bublinky – Prosecco

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.