FOODOLOGY

Škola vaření v SaSaZu

Kuchařská škola SaSaZu má nového mistra. Učí Andy Tan

Šéfkuchař holešovické restaurace navazuje na lekce vaření, které v podniku zavedl jeho předchůdce Shahaf Shabtay.

Sotva šéfkuchař Andy Tan přebudoval kuchyni v holešovické restauraci SaSaZu k obrazu svému a postavil z velké části nové menu, pustil se do další práce. A sice kuchařské školy na asijské téma.

Začal přitom velkoryse. Na úvodní lekci připravil Tan pracoviště pro devět účastníků, z nichž každý pod jeho vedením připravoval čtyři receptury. Z pokrmů to byly krevetové rolky Bang Chang, červené kuřecí kari a Zu Fillet. Čtvrtou recepturou byl Hainan Island, barový mix na bázi vodky a likéru z liči.

Během kurzu se projevily dvě pozitivní skutečnosti. Kvůli tomu, že šlo o poměrně početnou skupinu, se dala z nasazení účastníků vyčíst určitá míra soutěživosti, a tedy vyšší motivace. Navíc navenek většinou uzavřený Andy Tan na „stupínku“ pookřál, jako by se rozzářil a s nadšením objasňoval účastníkům školy taje filigránské přípravy a umění vyvážit všechny použité vstupy.

Přestože se za dvouhodinové školení platí přes tři tisíce korun, Tan nikomu nic neodpustil. Pokud krevetové rolky nebyly jedna jako druhá, nařídil přípravu opakovat. V případě červeného kuřecího kari si také všichni užili své, protože součástí pokrmu byla jakási pavučinka z nekvašeného chlebového těsta. Andy nepolevil, dokud konečný produkt nevypadal jako apartní krajková dečka, kterou se hotové jídlo přikrylo.

Absolventi si nakonec odnesli certifikát o způsobilosti pro asijskou kuchyni. Tanovi konkurenti se z nich nestanou ani si neotevřou vlastní restauraci, každý z oněch tří pokrmů ale od této chvíle zvládnou s více než uspokojivým výsledkem.

14. 3. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vánoce v Deer: smažený kapr s karbanátkem i perníčky s punčovou zmrzlinou

Podmanivá vánoční tradice zpestřená novými trendy v kouzelném prostředí na Starém Městě, to je vánoční nabídka restaurace Deer.

Kouzelné Vánoce v Mlýnci se šneky, candátem a rumem

Šneci a krupicová kaše, topinamburový salát s candátem, a dezert vonící rumem. To jsou vánoční kreace Františky a Marka Šádových v Mlýnci.

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Daily Drink

všechny novinky
Château Le Puy

Nejlepší burgundské z Bordeaux: Château Le Puy ve Finestře

Ne zcela všední degustace se konala v květnu v restauraci La Finestra in Cucina. Při večeři, atraktivní po všech stránkách, se spojila kuchyně pražské oázy gurmánů s Château Le Puy.

Kozlovna

Na ráně teče Kozel. Kozloven už jsou přes čtyři desítky

Čtyřicátá první Kozlovna přivítala hosty v Drahobejlově ulici ve Vysočanech, Na ráně

Pinkasovi slavili 175. výročí. A plzeňský ležák hasil žízeň

Jedna z nejslavnějších pražských pivnic zdolala další milník ve své bohaté historii.