FOODOLOGY

Škola vaření v SaSaZu

Kuchařská škola SaSaZu má nového mistra. Učí Andy Tan

Šéfkuchař holešovické restaurace navazuje na lekce vaření, které v podniku zavedl jeho předchůdce Shahaf Shabtay.

Sotva šéfkuchař Andy Tan přebudoval kuchyni v holešovické restauraci SaSaZu k obrazu svému a postavil z velké části nové menu, pustil se do další práce. A sice kuchařské školy na asijské téma.

Začal přitom velkoryse. Na úvodní lekci připravil Tan pracoviště pro devět účastníků, z nichž každý pod jeho vedením připravoval čtyři receptury. Z pokrmů to byly krevetové rolky Bang Chang, červené kuřecí kari a Zu Fillet. Čtvrtou recepturou byl Hainan Island, barový mix na bázi vodky a likéru z liči.

Během kurzu se projevily dvě pozitivní skutečnosti. Kvůli tomu, že šlo o poměrně početnou skupinu, se dala z nasazení účastníků vyčíst určitá míra soutěživosti, a tedy vyšší motivace. Navíc navenek většinou uzavřený Andy Tan na „stupínku“ pookřál, jako by se rozzářil a s nadšením objasňoval účastníkům školy taje filigránské přípravy a umění vyvážit všechny použité vstupy.

Přestože se za dvouhodinové školení platí přes tři tisíce korun, Tan nikomu nic neodpustil. Pokud krevetové rolky nebyly jedna jako druhá, nařídil přípravu opakovat. V případě červeného kuřecího kari si také všichni užili své, protože součástí pokrmu byla jakási pavučinka z nekvašeného chlebového těsta. Andy nepolevil, dokud konečný produkt nevypadal jako apartní krajková dečka, kterou se hotové jídlo přikrylo.

Absolventi si nakonec odnesli certifikát o způsobilosti pro asijskou kuchyni. Tanovi konkurenti se z nich nestanou ani si neotevřou vlastní restauraci, každý z oněch tří pokrmů ale od této chvíle zvládnou s více než uspokojivým výsledkem.

14. 3. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Na Žofín opět připluje tuňák

Milovníci tuňáka radujte se! Už v neděli 21. července zahájí Stáňa Marková za grilem další tuňákobraní

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Vyletněný Ungelt

Vzácně lákavá je představa léta, jak ji prezentuje ve svém menu Petr John v Ungeltu

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv