FOODOLOGY

Škola vaření v SaSaZu

Kuchařská škola SaSaZu má nového mistra. Učí Andy Tan

Šéfkuchař holešovické restaurace navazuje na lekce vaření, které v podniku zavedl jeho předchůdce Shahaf Shabtay.

Sotva šéfkuchař Andy Tan přebudoval kuchyni v holešovické restauraci SaSaZu k obrazu svému a postavil z velké části nové menu, pustil se do další práce. A sice kuchařské školy na asijské téma.

Začal přitom velkoryse. Na úvodní lekci připravil Tan pracoviště pro devět účastníků, z nichž každý pod jeho vedením připravoval čtyři receptury. Z pokrmů to byly krevetové rolky Bang Chang, červené kuřecí kari a Zu Fillet. Čtvrtou recepturou byl Hainan Island, barový mix na bázi vodky a likéru z liči.

Během kurzu se projevily dvě pozitivní skutečnosti. Kvůli tomu, že šlo o poměrně početnou skupinu, se dala z nasazení účastníků vyčíst určitá míra soutěživosti, a tedy vyšší motivace. Navíc navenek většinou uzavřený Andy Tan na „stupínku“ pookřál, jako by se rozzářil a s nadšením objasňoval účastníkům školy taje filigránské přípravy a umění vyvážit všechny použité vstupy.

Přestože se za dvouhodinové školení platí přes tři tisíce korun, Tan nikomu nic neodpustil. Pokud krevetové rolky nebyly jedna jako druhá, nařídil přípravu opakovat. V případě červeného kuřecího kari si také všichni užili své, protože součástí pokrmu byla jakási pavučinka z nekvašeného chlebového těsta. Andy nepolevil, dokud konečný produkt nevypadal jako apartní krajková dečka, kterou se hotové jídlo přikrylo.

Absolventi si nakonec odnesli certifikát o způsobilosti pro asijskou kuchyni. Tanovi konkurenti se z nich nestanou ani si neotevřou vlastní restauraci, každý z oněch tří pokrmů ale od této chvíle zvládnou s více než uspokojivým výsledkem.

14. 3. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Letně rozevláté menu v Hergetově Cihelně

Pro sestavení nového menu využili kuchaři Petr Laštovička a Jan Strnad dílem ohlasy na „záběhovou“ nabídku. Ta probíhala během února a přinesla cenné informace

Loira V Zátiší

Jedinečnou možnost objevit trendy současné francouzských kuchařů budete mít v restauraci V Zátiší. Po čtyři dny – od 4. do 7. června si tamní kuchyni vypůjčí Pascal Favre d’Anne

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Daily Drink

všechny novinky

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv

Bublinky v Riegráči pošesté

Podobně jako kdysi pizza vtrhly na pražskou gastronomickou scénu i typické italské bublinky – Prosecco

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.