FOODOLOGY

Škola vaření v SaSaZu

Kuchařská škola SaSaZu má nového mistra. Učí Andy Tan

Šéfkuchař holešovické restaurace navazuje na lekce vaření, které v podniku zavedl jeho předchůdce Shahaf Shabtay.

Sotva šéfkuchař Andy Tan přebudoval kuchyni v holešovické restauraci SaSaZu k obrazu svému a postavil z velké části nové menu, pustil se do další práce. A sice kuchařské školy na asijské téma.

Začal přitom velkoryse. Na úvodní lekci připravil Tan pracoviště pro devět účastníků, z nichž každý pod jeho vedením připravoval čtyři receptury. Z pokrmů to byly krevetové rolky Bang Chang, červené kuřecí kari a Zu Fillet. Čtvrtou recepturou byl Hainan Island, barový mix na bázi vodky a likéru z liči.

Během kurzu se projevily dvě pozitivní skutečnosti. Kvůli tomu, že šlo o poměrně početnou skupinu, se dala z nasazení účastníků vyčíst určitá míra soutěživosti, a tedy vyšší motivace. Navíc navenek většinou uzavřený Andy Tan na „stupínku“ pookřál, jako by se rozzářil a s nadšením objasňoval účastníkům školy taje filigránské přípravy a umění vyvážit všechny použité vstupy.

Přestože se za dvouhodinové školení platí přes tři tisíce korun, Tan nikomu nic neodpustil. Pokud krevetové rolky nebyly jedna jako druhá, nařídil přípravu opakovat. V případě červeného kuřecího kari si také všichni užili své, protože součástí pokrmu byla jakási pavučinka z nekvašeného chlebového těsta. Andy nepolevil, dokud konečný produkt nevypadal jako apartní krajková dečka, kterou se hotové jídlo přikrylo.

Absolventi si nakonec odnesli certifikát o způsobilosti pro asijskou kuchyni. Tanovi konkurenti se z nich nestanou ani si neotevřou vlastní restauraci, každý z oněch tří pokrmů ale od této chvíle zvládnou s více než uspokojivým výsledkem.

14. 3. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Někdy se i zadaří

Ne všechny restaurace dostala jarní pandemie do kolen. Mrkněme na některé šťastnější

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

Jde to i jinak

Využít vynuceného volna se dalo mnoha způsoby. Třeba zužitkovat ten čas ke stavebním úpravám

Daily Drink

všechny novinky

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů