FOODOLOGY

Tygří krevety marinované v bazalce a sezamu a pečené v tandúru, mátovo-koriandrové chutney, chutney s pečeným česnekem, listový salát

Tygří krevety, křepelčí prsíčka. Nové jarní menu V Zátiší

Podnik na Betlémském náměstí přichází s řadou nových pokrmů, které koketují s Evropou, Indií i Latinskou Amerikou.

Šéfkuchař pražské restaurace V Zátiší Igor Chramec představil nové jarní menu. Vsadil hlavně na jednoduchost. Jeho variace se nesou ve znamení čistoty chutí, přičemž v duchu současných trendů často v jednom pokrmu opakuje tutéž surovinu v několika různých úpravách.

Takovou kreací jsou například pečená prsíčka z křepelky s karotkou a bylinkovým velouté, kde má dvojí zastoupení šalotka – jednou v pečené podobě a podruhé coby lahodné naoranžovělé pyré. Mezi předkrmy zase zaujme duo kozího sýra (čerstvý a smažený) s artyčokem, balsamikem a petrželovým olejem. Doteky Latinské Ameriky pro změnu vnáší do menu nový dezert Pina Colada s karamelizovaným ananasem.

Chramec nicméně v kuchyni není sám. Spolu s ním se na menu podílejí kreativní šéfkuchař Mahavir Kaswal a Ramesh Mamgain, díky nimž je segment indické kuchyně na jídelním lístku restaurace V Zátiší neodmyslitelný. Kromě kuřete tandúri marinovaného v hořčici s mátovo-koriandrovým a tamarindovým chutney připravil Mamgain třeba efektní tygří krevety marinované v bazalce a sezamu a pečené v tandúru, které doprovází mátovo–koriandrové chutney, chutney z pečeného česneku, kokosová rýže a listový salát.

Podle skladby jarních receptur se zdá, jako by Zátiší zvedlo hlavu. A Igor Chramec „na empajru“ slibuje být tím, kdo ve spojení s indickým osazenstvem kuchyně vrátí restauraci na přední pozice pražské gastronomie, kde byla dlouhá léta doma.

 

 

1. 4. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice