FOODOLOGY

Kouzelné Vánoce v Mlýnci se šneky, candátem a rumem

Šneci a krupicová kaše, topinamburový salát s candátem, a dezert vonící rumem. To jsou vánoční kreace Františky a Marka Šádových v Mlýnci.

Pokud jsou všechna Šádova měsíční menu v Mlýnci lákající, o prosincovém to platí dvojnásob. Snad proto, že restaurace je o Štědrém večeru zavřená, vystřihl šéfkuchař nabídku pro celý poslední měsíc v roce netuctově a vpravdě svátečně.

Už předkrm leccos napovídá. Tradiční šneci, ovšem pojatí hodně originálně. Zelená krupicová kaše – díky petrželi a hrášku – doprovází delikátní maso šneků zástupem všem známých, ovšem nekonvenčně pojednaných chutí. S velice příjemným výsledkem. Báječná rybí kroketa v krémové polévce se špetkou kaviáru pro zdůraznění chuti a něco libečku pro podtržení české stopy posunou prožitek na patře o další schody výše.

Ještě další umocnění znamenal candát. Spíš topinamburový salát s hnědým máslem, všechno podřízené znamenitě ustrojené rybě, ovšem s tím, že každá položka salátu si  svůj prostor vedle ní našla.

Pravé kouzlo vánoční atmosféry přinesl dezert. Pomerančová zmrzlina, ukrytá pod opalizujícím závojem, se báječně shodla s oříšky a korunou chuti byl závan exotického rumu.

Prosincové menu v Mlýnci je korunou celoročních kreací a byla by opravdu škoda je pominout. Tím spíš, že se vzácně povedlo i párování s dobře vyvolenými víny.
Zkrátka, Vánoce na talíři se vším všudy.

Na co se tedy můžete v Mlýnci těšit:
– šneci z Krušných hor, krupicová kaše, sušený stroček, petržel, hrách
– krémová rybí polévka, kroketa z kapra, tzar kaviár, libeček
– smažený candát, topinamburový salát, hnědé máslo, citron, pažitka
– lískový ořech, rum, pomerančová zmrzlina

7. 12. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Májové pozdravy ze Zátiší Group

S ostrým startem turistické sezóny vytáhli kuchaři těžký kalibr. Tedy co do údernosti, složením a provedením meníček jde o kreace hravé lehké, provokující mládím jara.

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Daily Drink

všechny novinky

Bublinky v Riegráči pošesté

Podobně jako kdysi pizza vtrhly na pražskou gastronomickou scénu i typické italské bublinky – Prosecco

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.