FOODOLOGY

Kouzelné Vánoce v Mlýnci se šneky, candátem a rumem

Šneci a krupicová kaše, topinamburový salát s candátem, a dezert vonící rumem. To jsou vánoční kreace Františky a Marka Šádových v Mlýnci.

Pokud jsou všechna Šádova měsíční menu v Mlýnci lákající, o prosincovém to platí dvojnásob. Snad proto, že restaurace je o Štědrém večeru zavřená, vystřihl šéfkuchař nabídku pro celý poslední měsíc v roce netuctově a vpravdě svátečně.

Už předkrm leccos napovídá. Tradiční šneci, ovšem pojatí hodně originálně. Zelená krupicová kaše – díky petrželi a hrášku – doprovází delikátní maso šneků zástupem všem známých, ovšem nekonvenčně pojednaných chutí. S velice příjemným výsledkem. Báječná rybí kroketa v krémové polévce se špetkou kaviáru pro zdůraznění chuti a něco libečku pro podtržení české stopy posunou prožitek na patře o další schody výše.

Ještě další umocnění znamenal candát. Spíš topinamburový salát s hnědým máslem, všechno podřízené znamenitě ustrojené rybě, ovšem s tím, že každá položka salátu si  svůj prostor vedle ní našla.

Pravé kouzlo vánoční atmosféry přinesl dezert. Pomerančová zmrzlina, ukrytá pod opalizujícím závojem, se báječně shodla s oříšky a korunou chuti byl závan exotického rumu.

Prosincové menu v Mlýnci je korunou celoročních kreací a byla by opravdu škoda je pominout. Tím spíš, že se vzácně povedlo i párování s dobře vyvolenými víny.
Zkrátka, Vánoce na talíři se vším všudy.

Na co se tedy můžete v Mlýnci těšit:
– šneci z Krušných hor, krupicová kaše, sušený stroček, petržel, hrách
– krémová rybí polévka, kroketa z kapra, tzar kaviár, libeček
– smažený candát, topinamburový salát, hnědé máslo, citron, pažitka
– lískový ořech, rum, pomerančová zmrzlina

7. 12. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.