FOODOLOGY

Klasika inspirovaná Skandinávií, to jsou zimní trumfy Hergetovy cihelny

Pro pozdní podzim a zimu nabízí Hergetova cihelna variety pokrmů Vojtěcha Václavíka. Inspirován českou klasikou, střídá ji s výlety do skandinávské kuchyně.

Po bruschettě s pomazánkou z pečeného lilku a kozího sýru, houbami a parmazánem – pro rozvášnění senzorů – je k dispozici řada espritních kreací, kde se odrážejí prvky obou Vojtěchových inspiračních zdrojů. Mezi ty zvlášť povedené patří losos, ustrojený a la matjes. Naložený v cukru a soli, s cibulí, hrubozrnnou hořčicí a lehkým salátem s fenyklem a kapary. O onen pikantní vzruch chuti se místo octa starají ředkvičky, kaparová majonéza a právě hořčice. Při bezchybném vybalancování vstupů je výsledek zdařilým, nezvyklým avšak velice podmaňujícím soustem.

Z ostatních položek, z nichž jedna je atraktivnější druhé – netuctově pojednaných taštiček s kachním masem, kupříkladu – patrně nejvíce oceníme svíčkovou z křehkého masa jelena Sika s máslovými knedlíky a brusinkovým čatní. Báječná „maminkovská“ omáčka, o půltón tmavší, což zvěřině sluší, máslové knedlíky sametově hladké chuti, a maso… Křehké jako čínský porcelán, s vytříbenou chutí a jen neznásilňujícím dotekem zvěřiny bude patrně hitem nabídky. Jak pro našince, tak nejspíš i pro zahraničního turistu.

Zkrátka, ať v položkách zimního menu v Hergetově cihelně sáhnete po čemkoliv, všechno bude dobře.

Výběr ze zimního menu v Hergetově cihelně:
– norská krémová rybí polévka, halibut, slávky, losos, kořenová zelenina
– marinovaný losos a la “matjes”, remuláda, šalotka, hořčičné semínko, fenyklový salát, křupavý toast
– křupavé kachní taštičky, švestková omáčka, salsa z červeného zelí a červené cibule
– pečený candát, máslová omáčka z černého piva, fazolové ragú, kapustové krokety
– pečené kuřecí prso plněné kaštany a houbami, pancetta, celerové pyré, růžičková kapusta, tuřín, višňová omáčka s brandy
– svíčková s pečenou srnčí kýtou, kořenová zelenina, karlovarské knedlíky, brusinky
– šťavnatý kompotu z horkých malin s mandlovo-kokosovou granolou, mascarpone, vanilkovou zmrzlinou a košíčkem z mandlové mouky

 

26. 11. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]