FOODOLOGY

Klasika inspirovaná Skandinávií, to jsou zimní trumfy Hergetovy cihelny

Pro pozdní podzim a zimu nabízí Hergetova cihelna variety pokrmů Vojtěcha Václavíka. Inspirován českou klasikou, střídá ji s výlety do skandinávské kuchyně.

Po bruschettě s pomazánkou z pečeného lilku a kozího sýru, houbami a parmazánem – pro rozvášnění senzorů – je k dispozici řada espritních kreací, kde se odrážejí prvky obou Vojtěchových inspiračních zdrojů. Mezi ty zvlášť povedené patří losos, ustrojený a la matjes. Naložený v cukru a soli, s cibulí, hrubozrnnou hořčicí a lehkým salátem s fenyklem a kapary. O onen pikantní vzruch chuti se místo octa starají ředkvičky, kaparová majonéza a právě hořčice. Při bezchybném vybalancování vstupů je výsledek zdařilým, nezvyklým avšak velice podmaňujícím soustem.

Z ostatních položek, z nichž jedna je atraktivnější druhé – netuctově pojednaných taštiček s kachním masem, kupříkladu – patrně nejvíce oceníme svíčkovou z křehkého masa jelena Sika s máslovými knedlíky a brusinkovým čatní. Báječná „maminkovská“ omáčka, o půltón tmavší, což zvěřině sluší, máslové knedlíky sametově hladké chuti, a maso… Křehké jako čínský porcelán, s vytříbenou chutí a jen neznásilňujícím dotekem zvěřiny bude patrně hitem nabídky. Jak pro našince, tak nejspíš i pro zahraničního turistu.

Zkrátka, ať v položkách zimního menu v Hergetově cihelně sáhnete po čemkoliv, všechno bude dobře.

Výběr ze zimního menu v Hergetově cihelně:
– norská krémová rybí polévka, halibut, slávky, losos, kořenová zelenina
– marinovaný losos a la “matjes”, remuláda, šalotka, hořčičné semínko, fenyklový salát, křupavý toast
– křupavé kachní taštičky, švestková omáčka, salsa z červeného zelí a červené cibule
– pečený candát, máslová omáčka z černého piva, fazolové ragú, kapustové krokety
– pečené kuřecí prso plněné kaštany a houbami, pancetta, celerové pyré, růžičková kapusta, tuřín, višňová omáčka s brandy
– svíčková s pečenou srnčí kýtou, kořenová zelenina, karlovarské knedlíky, brusinky
– šťavnatý kompotu z horkých malin s mandlovo-kokosovou granolou, mascarpone, vanilkovou zmrzlinou a košíčkem z mandlové mouky

 

26. 11. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.