FOODOLOGY

Klasika inspirovaná Skandinávií, to jsou zimní trumfy Hergetovy cihelny

Pro pozdní podzim a zimu nabízí Hergetova cihelna variety pokrmů Vojtěcha Václavíka. Inspirován českou klasikou, střídá ji s výlety do skandinávské kuchyně.

Po bruschettě s pomazánkou z pečeného lilku a kozího sýru, houbami a parmazánem – pro rozvášnění senzorů – je k dispozici řada espritních kreací, kde se odrážejí prvky obou Vojtěchových inspiračních zdrojů. Mezi ty zvlášť povedené patří losos, ustrojený a la matjes. Naložený v cukru a soli, s cibulí, hrubozrnnou hořčicí a lehkým salátem s fenyklem a kapary. O onen pikantní vzruch chuti se místo octa starají ředkvičky, kaparová majonéza a právě hořčice. Při bezchybném vybalancování vstupů je výsledek zdařilým, nezvyklým avšak velice podmaňujícím soustem.

Z ostatních položek, z nichž jedna je atraktivnější druhé – netuctově pojednaných taštiček s kachním masem, kupříkladu – patrně nejvíce oceníme svíčkovou z křehkého masa jelena Sika s máslovými knedlíky a brusinkovým čatní. Báječná „maminkovská“ omáčka, o půltón tmavší, což zvěřině sluší, máslové knedlíky sametově hladké chuti, a maso… Křehké jako čínský porcelán, s vytříbenou chutí a jen neznásilňujícím dotekem zvěřiny bude patrně hitem nabídky. Jak pro našince, tak nejspíš i pro zahraničního turistu.

Zkrátka, ať v položkách zimního menu v Hergetově cihelně sáhnete po čemkoliv, všechno bude dobře.

Výběr ze zimního menu v Hergetově cihelně:
– norská krémová rybí polévka, halibut, slávky, losos, kořenová zelenina
– marinovaný losos a la “matjes”, remuláda, šalotka, hořčičné semínko, fenyklový salát, křupavý toast
– křupavé kachní taštičky, švestková omáčka, salsa z červeného zelí a červené cibule
– pečený candát, máslová omáčka z černého piva, fazolové ragú, kapustové krokety
– pečené kuřecí prso plněné kaštany a houbami, pancetta, celerové pyré, růžičková kapusta, tuřín, višňová omáčka s brandy
– svíčková s pečenou srnčí kýtou, kořenová zelenina, karlovarské knedlíky, brusinky
– šťavnatý kompotu z horkých malin s mandlovo-kokosovou granolou, mascarpone, vanilkovou zmrzlinou a košíčkem z mandlové mouky

 

26. 11. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Vánoce v Deer: smažený kapr s karbanátkem i perníčky s punčovou zmrzlinou

Podmanivá vánoční tradice zpestřená novými trendy v kouzelném prostředí na Starém Městě, to je vánoční nabídka restaurace Deer.

Kouzelné Vánoce v Mlýnci se šneky, candátem a rumem

Šneci a krupicová kaše, topinamburový salát s candátem, a dezert vonící rumem. To jsou vánoční kreace Františky a Marka Šádových v Mlýnci.

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Daily Drink

všechny novinky
Château Le Puy

Nejlepší burgundské z Bordeaux: Château Le Puy ve Finestře

Ne zcela všední degustace se konala v květnu v restauraci La Finestra in Cucina. Při večeři, atraktivní po všech stránkách, se spojila kuchyně pražské oázy gurmánů s Château Le Puy.

Kozlovna

Na ráně teče Kozel. Kozloven už jsou přes čtyři desítky

Čtyřicátá první Kozlovna přivítala hosty v Drahobejlově ulici ve Vysočanech, Na ráně

Pinkasovi slavili 175. výročí. A plzeňský ležák hasil žízeň

Jedna z nejslavnějších pražských pivnic zdolala další milník ve své bohaté historii.