FOODOLOGY

Jaro přes ulici

Do roku 2020 nevstoupil svět šťastně. Před příchodem jara jej zachvátila ataka nebezpečného koronaviru

Ta postupně a navíc velice rychle přerostla v pandemii. Vyžádala si řadu restriktivních opatření, která mají zabránit šíření viru a eliminovat jeho přenos.
Jako všechny obory činnosti dopadla tato opatření i na české pohostinství. V čase, kdy se hosté začínali těšit z pozdravů jara na jídelních lístcích restaurací byly tyto v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu zavřeny.
To se stalo patnáctého března, tedy v době, kdy se v přírodě probouzely první zástupci tradičních součástí meníček. První to byl medvědí česnek, hned po něm kačenky a smrži, po půli dubna se připojil i chřest, bílý i zelený. Protože restaurace jsou stále zavřené zdálo se, že o požitek z těchto poslů vesny na talířích přijdeme. Tak, jak se posouvalo odvolání všech opatření, jsme se s tím víceméně smířili.
Ovšem brzy se objevila se vstřícná aktivita gastronomických provozoven, a sice prodej přes výdejní okénko a rozvoz jídel na základě telefonických nebo elektronických objednávek.
Proč se o tom vůbec zmiňuji, když všechny sítě jsou těmito informacemi zavaleny? Právě ve spojení s nabídkami jarních specialit. Mnohé restaurace totiž šly klientům naproti s možná nadstandardním krokem. V jejich nabídce se totiž ony jarní dobroty objevují. Máme tak možnost si na nich pochutnat a nic nevadí, že „jen“ v domácích podmínkách. Proč si tedy, jakkoliv nyní jsou naše priority srovnané docela jinak, nepřipravit drobnou radost pro rozptýlení chmur a nepotěšit se tím, co máme na jarních talířích tak rádi.
Není to moc těžké, je třeba jen pravidelně projíždět lístky restaurací a hledat, kde se ta která receptura objeví. Je dobré dělat to denně, tak, jak mnohé restaurace svá menu zveřejňují.
Pro inspiraci jsem vybral několik podniků, kde můžete uspět. Není to akční nabídka, jídla byla vybrána v určitém časovém intervalu, který již uplynul. Takže jde jen o inspiraci, jakési probuzení jarního anima. Budete-li trpěliví, jistě v některé restauraci v některý den svou oblíbenou krmi objevíte.
Krom toho sucho a raní chladna v tomto čase vlastně sezonu některých užívaných surovin posouvají, takže některých se snad dočkáme ještě i po otevření restaurací.
Věřím totiž, že ve chmurné atmosféře pomůže i zdánlivá maličkost způsobit radost a dát načas zapomenout na dopadající nálady malomyslnosti.

Možná narazíte právě na některou z těchto kreací“
risotto z rýže Carnaroli s bílým a zeleným chřestem, bílým vínem, olivovým olejem a sýrem Parmigiano Reggiano – Pot-au-feu
chřest, cuketa, žampión, omáčka z hnědého másla, smaženka, slaná drobenka s Grana Padano – Nejen Bistro
italské parmezánové risotto se zeleným chřestem – Restaurace Jureček
krém z medvědího česneku – Zas a znova
krůtí prsa a rolovaný vepřový bok s medvědím česnekem a vařeným bramborem – U Jiskrů
risotto s chřestem a Pecorino di Fossa – La Bottega di Finestra
vepřová panenka, máslový chřest, guiche s jarní cibulkou a slaninou, silná šťáva – Tři knížata
filírovaná vepřová panenka na krémovém chřestovém rizotu – Restaurace Zahradnictví Chládek
pomalu pečené králičí stehno, kroupeto, estragonová omáčka, chřest – Bellevue
12 hodin pečené hovězí žebro od Kloudy, bramborové pyré a grilovaný chřest – V Zátiší

 

 

30. 4. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice