FOODOLOGY

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Příchod jara zasáhl i restauraci V Zátiší. Tamního šéfkuchaře motivoval k vytvoření atraktivních, svěžích kreací, které budou nabízeny po celý duben.
Báječný je rebarborový dortík, a je potěšující, že se reveni dostává pozornosti hned, když na jaře vyrazí. Zaslouží si to, její až svíravý výraz příjemně provokuje patro. Ve varietě s malinovým dortíkem a jogurtovým sorbetem je radostným závěrem Chramcova dubnového menu.
Ale zpátky na začátek. Vejce 62, kroupy s pestem z medvědího česneku, a semínka, je šťastnou ouverturou do celého pořadu. Pesto dýchající jarním lesem ochutí pevné kroupy líbivým dotekem. Semínka se postarají o efektní křupnutí, a když se v podkresu objeví zářící potůček žloutku barvy už silného jarního slunce, potěší krmě i zrak. V chuti se vejce postará o zklidňující noblesu. Celý chod tak jakoby posvětí situaci, kdy vesna je už nevratně u moci.
Jaro na talířích v Zátiší se rozmáchlo veskrze vzácně vyladěným meníčkem. Trochu zpátečnický se může jevit jen vstup arašídové omáčky u mořského vlka. Jako když se medvěd jen zvolna probírá ze zimního spánku, působila maličko mdle. Situaci ovšem úspěšně pomáhala řešit citrónová tráva, takže závěrečná fanfára i v tomto případě zněla radostnou ódou na jaro.
Dubnová návštěva V Zátiší je garancí, že do nastávajícího jara vstoupíte pravou nohou. Pohleďte, co všechno vás v rámci dubnového menu čeká, a neváhejte.
Dubnové menu Igora Chramce:
– vejce 62, kroupy s pestem z medvědího česneku, semínka
– mořský vlk, špenátové brambory, arašídová omáčka s citronovou trávou, kokosové chutney
– jehněčí variace, hrášek a la Francaise, mátové gnocchi, jus
– pošírovaná rebarbora, malinový dortík, jogurtový sorbet

 

29. 3. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Na Žofín opět připluje tuňák

Milovníci tuňáka radujte se! Už v neděli 21. července zahájí Stáňa Marková za grilem další tuňákobraní

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Vyletněný Ungelt

Vzácně lákavá je představa léta, jak ji prezentuje ve svém menu Petr John v Ungeltu

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv