FOODOLOGY

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Nenechal sebou cloumat vlnami současných trendů. Pustil se osvědčenými cestami italského venkova. Tisíckrát vyšlapanými a přesto neustále inspirujícími. Vzešly z toho překvapivé krmě, lehké, nesložité, plné chutí. Které právě v letním čase osvěží a potěší.
Pečený lilek plněný pyré ze žlutého hrachu, dršťky, chlebový crumble, a parmazán. Mimořádné vychucení celé krmě, kdy lilek s hrachem výraz spíše tlumí, jej právě droby rozšiřují a povznášejí. Jejich milovníci musí stříhat ušima nadšením.
Přes vejce 63 st. C s dvojicí báječných průvodců – sýrem robiola a vzácně čerstvým carpacciem z hříbků mocných ve vůni i chuti, se dostanete k vpravdě vychytaným kreacím.
Strozzapreti s králičím ragú a ledvinkami, je ukázkou kouzla jednoduchosti. Úprava masa zajistila jeho šťavnatost, ledvinky znovu odkrývají nezvyklé chutě drobů. Těstoviny potom – jsou to ta dutá, zkroucená háďátka – s otvory plnými báječné šťávy se shodnou jak s ragú, tak i ledvinkami.
Dále můžete mít tresku. V úpravě, jež dává plně vyniknout delikátně ustrojenému masu.  V mořském projevu podpořenému vongolemi, bottargou a řasou. Roli toho „zlého“, opozičního nositele rurální chuti na sebe vzal květák. A zhostil se jí na Oskara.
La Finestra zůstává díky šéfkuchařovým kreacím pevnou nadčasovou základnou italské kuchyě v metropoli.
Vybrané novinky v Juříkově menu:
– pečený lilek plněný pyré ze žlutého hrachu, dršťky, chlebový crumble, a parmazán navrch
– vejce 63 °C s pěnou ze sýra Robiola, s estragonem a carpaccio z hříbků
– strozzapreti s králičím ragú a ledvinkami
– pečená treska se salicornií, květákem, vongolemi, bottargou a omáčkou z vína Verdicchio
– mousse z bílé čokolády s jahodami, pomerančovou oplatkou a kokosovým sorbetem

18. 7. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Přivedou nás zahrádky zpět do lepšího světa?

Všechno nasvědčuje tomu, že ano…

Jaro přes ulici

Do roku 2020 nevstoupil svět šťastně. Před příchodem jara jej zachvátila ataka nebezpečného koronaviru

Pohostinství po koronaviru… Jaké bude?

Jak dopadnou opatření vády v boji proti koronaviru na ekonomiku gastronomických provozů

Daily Drink

všechny novinky

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále