FOODOLOGY

Hvězdné války v Bellevue: Musso versus Sanjou

V pražské restauraci Bellevue se od 10. do 14. dubna střetávají věhlasní šéfkuchaři. Francie versus Itálie.

Jsou tu opět. Populární hvězdné války, které se po čtyři dny už poosmé odehrávají v restauraci Bellevue, tentokrát od 10. do 14. dubna. Jejich generály pro letošní klání jsou francouzský šéfkuchař Sébastien Sanjou a neméně vyhlášený italský šéf kuchyně Massimiliano Musso.

Těm, kteří se labužnických bitev zúčastňují pravidelně, není třeba nic vysvětlovat. Pro ty ostatní, pravidla vypadají následovně: každý ze šéfkuchařů připraví dvě menu po pěti chodech, hosté obě ochutnají a pokusí se určit, které jídlo je dílem toho či onoho mistra kuchyně. Pokrmy navíc oznámkují, přičemž po sečtení hlasů Bellevue vyhlásí vítěze a nejoblíbenější pokrmy zařadí na nějakou dobu do své nabídky.

Star Wars 2018

Amuse bouche
Ančovičky se salsou verde vs. Zelená čočka v různých texturách

1.
Květák, romanesco, salicornie, iodizované granité a brutnákové květy vs. Kranas, lískové oříšky, topinambur a yuzu (Langhe Arneis 2017, Cordero di Montezemolo)

2.
Domácí těstoviny, hrášek, krevety a citronová kůra vs. Foie Gras, mladé tuříny a hořký pomeranč (Riesling 2016, Jacob Schneider)

3.
Ryba Svatého Petra, cuketové květy, parmezán, mladý chřest a bazalka vs. Mořský vlk 44°C, cacciucco omáčka, olivy, kapary a bazalka (Chablis Vaillons Premier cru 2016, Domaine Servin)

4.
Perlička, mrkve, kumkvaty a vermouth vs. Hovězí svíčková, červené zelí, solené ančovičky a kandovaná rajčata (Dolcetto 2015, Roberto Voerzio)

5.
Čokoláda, káva a tonka fazole vs. Maliny a eukalyptus (Monbazillac 2015, Le Thibaut)

Hvězdné dvojjediné menu pořídíte za 3290 Kč s víny, pokud si je odepřete, přijde vás večer na 2180 korun.

11. 4. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]