FOODOLOGY

Brambory v popelu, uzená ryba, sušený žloutek a kefír stojí v Esce 225 korun.

Glosa: Co je podle Michelinu vstřícná cena?

Karlínská Eska získala pro Prahu sedmý Bib od průvodce společnosti Michelin. Za co vlastně?

S gratulací restauraci Eska, jíž jako sedmé v Praze přiřkl průvodce Michelin ocenění Bib Gourmand pro rok 2017, se posedmé objevuje táž otázka. A sice po smyslu tohoto ocenění.

Definice Biba je provázena určitou nejasností. Michelin ji přisuzuje místu s výjimečně dobrým jídlem za cenu – a teď to přijde – nízkou, přiměřenou, vstřícnou, rozumnou, mírnou? Exaktní údaj o výši částky pro průvodce zahrnující význačná města Evropy, kam patří i tuzemské restaurace, neexistuje. Kdysi v roce 2014, kdy měla Biba v držení mimo jiné Aromi, se objevila suma Kč 850. Kde se vzala, nevím.

Některé země mají tento limit jasně daný. Ve Francii byla svého času jako strop definována suma 29 eur, 35 eur pro všeobecně dražší Paříž, v Německu je hranicí 35 eur, ve Velké Británii 28 liber. Pokud použijeme kurzovního přepočtu, dostaneme se k číslu mezi 780 a 960 korunami. Do této limity se tedy naše restaurace vesměs vejdou.

Všichni ale víme, že 35 eur v Paříži je něco jiného, než tisícovka v Praze. A vstřícnost či přiměřenost ceny se tedy posuzuje v obou městech různě. A to platí nejen o Esce, ale o všech sedmi českých Bibech. Odhlédnuto od všech kalkulací, pak směrem k Esce jen tolik: opravdu si myslíte, že ceně tří eur za náš obložený chleba odpovídá některé ze synonym, kterých používá Michelin?

Brambory v popelu, uzená ryba, sušený žloutek a kefír stojí v Esce 225 korun.

Brambory v popelu, uzená ryba, sušený žloutek a kefír stojí v Esce 225 korun.

16. 3. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Dinner in the Sky – nový náboj atraktivního konceptu

Krevety, karotka i steak. To budou hity „nebeského“ menu Manuela Lina

Na Žofín opět připluje tuňák

Milovníci tuňáka radujte se! Už v neděli 21. července zahájí Stáňa Marková za grilem další tuňákobraní

Italské léto Tomáše Juříka

Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem

Daily Drink

všechny novinky

Segafredo – čtvrt století italské kávy na našem trhu

Česká kávová kultura prošla v posledních pětadvaceti letech velikou změnou. Jednnou z těch, kdo přitom sehráli významnou roli byla společnost Segafredo Zanetti. A je tomu tak stále

Svijanští na vavřínech nespí

Do již tak početné sbírky titulů a ocenění svijanských piv přibyly další dva. Na soutěži International Craft Beer Award v německém Neustadt an der Weinstraße se o to postaraly Svijanská Kněžna 13 % a Svijanský Máz 11 %

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv