FOODOLOGY

Gelateria Amato

Gelateria Amato: Je libo kopeček gorgonzolové?

Sicilský zmrzlinář sídlící nedaleko Letné letos experimentuje s květinami, zeleninou i se sýry.

Dobrá zmrzlina, pro kterou byste šli světa kraj, je v tuzemsku k mání jen na několika místech. Jedna taková cukrárna, kde vám jí do kornoutu naloží spousty druhů, narazíte na Letné. Vládne jí Sicilan Pietro Amato a po něm se i jmenuje.

Současným hitem je slaný karamel, stálicemi repertoáru jsou však tradiční ovocné chutě. Vedle nich v sortimentu nechybí klasika – pistáciová, vanilková, čokoládová.

Pro tuto sezónu Amato nabízí sérii květinových zmrzlin, za ochutnání stojí i jeho povedené zeleninové kreace, třeba rebarborová. Nabízí ovšem i zmrzliny, nad nimiž se zarazíte, jako je gorgonzolová s chutí známého sýra. Po prvním olíznutí bělavého kopečku však její chuti podlehnete.

Pracují zde s přísně vybranými surovinami, většinou od drobných pěstitelů a v nejlepším stupni zralosti. Amato chystá zmrzliny povýtce bezlepkové, jak si doba žádá, sorbety pak také veganské.

Když budete na třídě Milady Horákové míjeni davem nadšených lidiček s nosy zabořenými do kornoutů, zabočte do Kamenické ulice, gelateria je pár metrů od křižovatky. Po krátkém dilematu nad pultem s nabídkou si ponesete zmrzlinu, jakou ve městě jen tak nedostanete.

24. 5. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.