FOODOLOGY

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou vodou toho správného odstínu chuti.

První krok ke spojování chutí pokrmů a jejich tekutého doprovodu učinili milovníci vína. S tím, jak chuť nápoje hraje ve skladbě oběda či večeře čím dál větší roli, se však objevují nové a nové druhy nápojů, které dokážou výraz pokrmu umocnit. Ať už jde o nepřebernou nabídku domácích limonád, horkých či chlazených čajů nebo míchaných nápojů všeho druhu.

Všechny zmíněné důvody nás vedly k tomu, abychom jako pevnou součást stránek Foodology zavedli speciální oddíl věnovaný nápojům zvaný Daily Drink.

Věnovat se na stránkách Foodology v tomto  oddílu chceme mimo jiné:

– kultuře konzumace všech možných druhů nápojů v tuzemsku i po celém světě

– vývoji a stavu vinohradnictví a vinařství v Česku

– pivovarnictví, jeho tradici u nás a vlivu malých pivovarů na trendy v konzumaci piva

– kávě, její oblibě a směru, kterým se její pití ubírá

– oblibě barů, jejich úrovni i zájmu klientely o ně

– nealkoholickým nápojům a surovinám, z nichž se vytvářejí

– destilátům, jejich preferovaným druhům a tomu, jak nabývají ušlechtilé chuti

– a samozřejmě tomu, jak se všechny nápoje snoubí s pokrmy a jak se vzájemně obohacují

 

30. 1. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Letně rozevláté menu v Hergetově Cihelně

Pro sestavení nového menu využili kuchaři Petr Laštovička a Jan Strnad dílem ohlasy na „záběhovou“ nabídku. Ta probíhala během února a přinesla cenné informace

Loira V Zátiší

Jedinečnou možnost objevit trendy současné francouzských kuchařů budete mít v restauraci V Zátiší. Po čtyři dny – od 4. do 7. června si tamní kuchyni vypůjčí Pascal Favre d’Anne

Pavol Pavlík – inspirace prostředím

Chléb s máslem, sýry, candát, halušky, králík, Ale i třeba tvarůžky. To je jaro na talíři podle Pavla Pavlíka .

Daily Drink

všechny novinky

Pivovar Svijany – 455 let poté

Jaroslav z Vartemberka, Jáchym Ondřej Šlik, Valdštejnové, Rohanové, ani sládek Antonín Kratochvíle nemohli mít ani nejmenší tuchy. O tom, že z pivovaru, o němž je zmínka už roku 1564 který měli postupně v držení, vyroste jednou široko daleko vyhlášený podnik s vyhledávaným sortimentem znamenitých, rázovitých piv

Bublinky v Riegráči pošesté

Podobně jako kdysi pizza vtrhly na pražskou gastronomickou scénu i typické italské bublinky – Prosecco

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.