FOODOLOGY

Florian Zimmermann a ředitel Restaurace Praha EXPO 58 Miroslav Hříbek

Florian Zimmermann: šéfkuchař, který pohnul československou kuchyní

Před 116 lety se narodil muž, který proslavil kuchyni Česka a Slovenska na mezinárodní výstavě v Bruselu.

Nejde o kulaté jubileum ani o osobu, jež se dostává kdovíjakého věhlasu. Přesto se domnívám, že připomenout si za to, co pro české pohostinství udělala, je to nejmenší.

Před 116 lety se 30. srpna 1901 narodil Florian Zimmermann. Než se stal prvním šéfkuchařem hotelu Alcron v Praze, prošel mnoha restauracemi velkých jmen ve význačných zemích gastronomického světa. Když ho objevil a v roce 1932 pro svůj hotel získal Alois Krofta, znamenalo to start tamní kuchyně mezi podniky nejvyššího ranku, a to nejen v rámci republiky.

Nejvyšší ocenění však Zimmermannovi patří za jiný počin. On to byl, kdo připravil gastronomický koncept Restaurace Praha v československém pavilonu na EXPO 58 v Bruselu. Koncept, který znamenal pro restauraci, a tím i českou kuchařskou školu i naši kuchyni patrně vůbec nejvyšší uznání v poválečné době. O to větší, že se zrodil v době, která pro naši zemi byla všechno, je ne šťastná.

Bruselské vystoupení je dosud považováno za ne-li největší, potom jistě jedno z nejúspěšnějších po únoru 1948 vůbec. Mnozí je považují za dodnes nepřekonané.

Připomínka stošestnáctého výročí narození muže, po jehož smrti v roce 1959 napsal zahraniční tisk, že „zemřel nekorunovaný král české kuchyně“, je tedy na místě.

30. 8. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Lisabon není jen bacalhau a vinho verde

Portugalská metropole se chlubí autentickou kuchyní založenou na plodech moře. A také rodinným hotelem Martinhal, kde se umějí postarat o děti.

Prague Wine Week 2018

Startuje pražský festival vína: excelentní etikety a meníčka na míru

Desátý Prague Wine Week 2018 se koná od 22. do 28. ledna. Vrcholem bude galadegustace v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí.

Vrcholná kulinarie v Praze: kozí kefír s medovinou a holubí étouffée

Koncert v O2 Aréně pro osm rukou a sedm michelinských hvězd tuzemským gurmetům ukázal, jak mohou vypadat vrcholné gastronomické akce. Počin Eight Hands se v Česku konal poprvé.