FOODOLOGY

Mikulov

Festival gurmánů v Mikulově se vrací již posedmé. S opulentními menu

Osm restaurací, sedm kuchařů a bezpočet moravských vín, to je rámec letošního ročníku Mikulov Gourmet Festivalu. Koná se 2. až 5. června.

Inspirací letošního ročníku se stala doba třetího vlastníka mikulovského panství knížete Maxmiliána II. Dietrichsteina. Ten coby hofmistr císařovny Eleonory, druhé manželky císaře Ferdinanda II., zodpovídal krom jiného i za skladbu jídel a výběr hostů k císařovninu stolu. Podávané pokrmy tak budou vzpomínkou na opulentní barokní hostiny u mikulovských tabulí z přelomu šestnáctého a sedmnáctého věku.

Mikulov Gourmet Festival se pozvolna čím dál víc vymyká ze scénáře, kterému se podřizují ostatní podobné podniky. Zatímco ty se zvolna stávají jarmarky, kde mají stánky vysokou převahu nad restauracemi, drží si Mikulov svou jedinečnost. Nejen proto, že se snaží představovat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Jeho přínos spočívá v tom, kde probíhá.

Osm restaurací v Mikulově nabízí prožitek nejen z podávaných krmí, ale i z pobytu v restauraci. Když si k tomuto fenoménu přidáte propracovanou nabídku párování s víny – samozřejmě také moravskými – dostanete se k prezentaci, jaká už téměř není k vidění. Rozhodně ne v takovém rozsahu. Komplexní nabídka – včetně servisu a atmosféry restaurací, sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny, to vše společně představuje cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region.

Festival zarámovaný do uchvacujícího prostředí města a jeho blízkého okolí je magnetem nejen pro pravověrné labužníky. Zárukou atraktivity festivalu je totiž účast špičkových tuzemských kuchařů – Jana Horkého, Radka Davida, Martina Svatka, Miroslava Husáka, Jaroslava Kozdělky, Petra Vláska a Patrika Bečváře. Ti budou svá propracovaná menu nabízet v mikulovských podnicích Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg, Restaurace v Rodinném Vinařství Mikulov, Restaurace hotelu Galant, Romantická restaurace v Zámeckém sklepení, Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Restaurace na Kozím hrádku a restaurant Zámecká vinárna.

Menu šéfkuchařů na festivalu můžete prozkoumat zde

17. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice