FOODOLOGY

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

I když to nebylo a není nijak snadné. Vyhlášená SaSaZu v pražské Tržnici utrpěla několik šrámů, nicméně účast jejích věrných pomohla nejhorší chvíle překonat.
Vždy zde totiž významný podíl znamenala zahraniční klientela Turisté především ze Skandinávie si charismatický pražský podnik oblíbili a do kreací Andy Tana se přímo zamilovali.

Jejich nepřítomnost výrazně chybí, nicméně za restauraci se vzali domácí fandové. Především přečasto žádaný thajský salát z papáji – zelená papája, mango, koriandr, thajské fazole, kešu oříšky, chilli-limetková omáčka ze segmentu jídel skupiny Sambal se stal bezmála návykovou záležitostí. Není mnoho těch, kdo by ho při objednávce vynechali. Není ovšem jediný, zájmu mlsných se těší i sasa křupavá rolka – lososovo-tuňáková rolka v řase nori, wasabi, omáčka z černého sezamu. Vlastně ať sáhneme do kterékoli skupiny receptur některé z pěti skupin přípravy vždy tam něco atraktivního objevíme.
Poměrně výrazně oslabil zájem o bar – stále ještě neumíme dopřát si před večeří nebo po ní nějaký zajímavý mix –  na druhé straně roste zájem o některé zajímavé etikety z rozšířené vinné karty. Což může být znamením, že se svět SaSaZu vrací k normálu. I když nová akvizice v Kaprově ulici spolkla značnou sumu a balvanem na krku je klub, v tuto chvíli docela bez provozu,
vzrušující atmosféra, oslovující obsluha, jedinečný Andyho sortiment řady asijských kuchyní a v první řadě loajalita stálé klientely, to vše bylo pro SaSaZu záchranným kruhem. V číslech pak šlo o „pouhý“ třicetiprocentní meziroční propad.
Lépe, přesněji méně špatně dopadla ostravská Gókaná. Už od počátku pracují s rozvozem jídel po městě a širokém okolí. Takž když korona udeřila, mnoho hostí přešlo na dovážku a svých krmí se nevzdalo. Manažeři tedy z pro tu chvíli „přebytečného“ perzonálu udělali řidiče, posílili vozový park a tím dost podstatně zabrzdili hlubší propad. Procento rozvážky z obvyklých pětadvaceti vyskočilo mnohem výše a po celou dobu tam setrvalo. Z nabídky také načas zmizely nadstandardní položky, což možná některé klienty zabolelo, ale účel byl splněn. I tak dost široký výběr hosty uspokojil.

Jako vždy byl a je úhelným kamenem sortiment sushi. I v čase před dělal až 85% objednávek,což je až ohromující číslo. Vedle různých variet, třeba osmadvaceti položkového Saké setu na bázi lososa, i objednávek jednotlivých kousků ve spoustě kombinací, jde o základ objednávek především stále obsazenějších večerních skupinek. Poptávka ale také míří ke zdejším hitům, jako jsou tataki losos – s mangem a papájou, nebo pro milovníky červeného masa nenahraditelné wagyu carpaccio.
Jistě si tu také vychutnáte některou z miso polévek. A vůbec nebude od věci, když poklidný večer v tichém šumu hovorů, ať uvnitř nebo na minizahrádce na pěší zóně uzavřete pohárkem saké z málokde vídaných vyhlášených sakévarů. Nebo, aby večer byl celý puncován japonským duchem, výběrem z tří druhů tamních piv.
Někoho možná překvapí, že se Gókaná drží na až osmdesáti pěti procentním meziročním výsledku. Když však přehlédnete nabídku a na vlastním patře okusíte některou z ran jistoty na lístku, pochopíte. Že motto „… sousto, které se vám rozplyne na jazyku, má u nás příběh!“ tu platí bez dalšího.

31. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Na vrcholcích svítá

Jak si dnes stojí restaurace z nejvyšších příček gastronomické extraligy

Někdy se i zadaří

Ne všechny restaurace dostala jarní pandemie do kolen. Mrkněme na některé šťastnější

Exotika stále táhne

Asijské kuchyně pro nás mají své kouzlo. Snad proto se etnické restaurace vykřesaly z protivirových opatření relativně dobře

Daily Drink

všechny novinky

… a réva kvete dál

Dnes se podívejme na druhou aktivitu, kterou vybudovali Ing. Karel Průša, CSc., zakladatel společnosti Vinicola s.r.o. a jeho dva synové

Celý život s vínem

Někdy se stane, že náhoda svede do jedné firmy dvě silné individuality. Jejich názory na chod společnosti se nemusí ve všem shodnout. Když to není dost dobře možné, je odchod jedné z nich jediným řešením

Znovuzrozená valašská legenda

Beskyd 1129 Cafe Cafe a Beskyd 1129 Willi Willi oživují sortiment ovocných destilátů