FOODOLOGY

Vinice svaté Kláry

Etikety ze svaté Kláry v Bokovce. Na vinici jsou však lepší

Z předvedených vzorků se nejvíce líbily Tramín červený a především české zemské polosuché Rulandské modré rosé.

Součástí expozic Botanické zahrady hlavního města Prahy je od roku 1995. Rozlohou 3,5 hektaru patří památkově chráněná vinice svaté Kláry mezi největší v metropoli. Malebný vršek se stejnojmennou kaplí na vrcholu osázený révím navazuje na historii vinařství v Troji, sahající do dob krále Václava II.

Od roku 2009 zpracovávají úrodu hroznů ve vlastním, moderním sklepním hospodářství, za které by se nemusel stydět žádný renomovaný vinařský producent. Však se také tamní vína těší zájmu vínamilovné obce konzumentské. Jaká je produkce ročníku 2016 pod etiketou svatá Klára? To napověděla jejich prezentace v prostorách sklepa.

„Průměrná, průměrně dobrá, průměrně skvělá…“. Tak je uvedl sklepmistr vinařství Martin Beránek. Vedle řady odrůdových vín najdete i tři cuvée – mezi nimi kouzelná, do sucha prokvašená kupáž muškátu moravského, sauvignonu a ryzlinku rýnského. Ze sedmi etiket bílého a dvou růžového, která byla představena, si své oblíbence najde patrně každý. Vína se povýtce vymanila z převahy sladkých. Několik polosladkých, která vinařství nabízí, upoutá vyváženým poměrem cukru a kyseliny, což jim zaručuje příjemnou pitelnost.

Z předvedených vzorků se nejvíce líbily Tramín červený – české zemské, suché a především české zemské polosuché Rulandské modré rosé. To se dokonce může pochlubit vítězstvím v kategorii růžová vína a klarety v Národní soutěži vín pro vinařskou oblast Čechy.

Ty, kdo si vína ze svaté Kláry oblíbili, potěší, že některé vzorky zařadil do nabídky sommelier Bokovky Roman Novotný. Při degustaci ročníku 2016 je totiž shledal pro své klienty atraktivními a předpokládá o ně velký zájem. Byla vy ale škoda na vinici svaté Kláry nezavítat. Je vpravdě malebná a vína v tamním prostředí chutnají podle mnohých lépe.

2. 8. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Seriál Šéfkuchaři vaří s Klasou vrcholí. Šneky a srnčím krkem

Na 19. září připravili zatím závěrečnou večeři na toto téma v malebné restauraci Salabka v Praze-Troji.

Florian Zimmermann a ředitel Restaurace Praha EXPO 58 Miroslav Hříbek

Florian Zimmermann: šéfkuchař, který pohnul československou kuchyní

Před 116 lety se narodil muž, který proslavil kuchyni Česka a Slovenska na mezinárodní výstavě v Bruselu.

Makrela

Makrela s koriandrem, kachna na lichi. Spices má nové menu

Restaurace v pražském hotelu Mandarin Oriental představila nový jídelní lístek. Line se z něj autentická chuť Asie.