FOODOLOGY

Finále Bocuse d'Or 2015

České kolo Bocuse d‘Or ovládl Patrik Bečvář

Šéfkuchař restaurace Selský dvůr postupuje do evropského finále světoznámé soutěže, které se bude konat v květnu v Budapešti

Vítězem národního kola soutěže Bocuse d’Or se 19. ledna stal Petrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Selský dvůr v Praze – Hostivaři. Nejlépe si dle hodnocení odborné poroty vedl v součtu obou disciplín, jimiž byla příprava jesetera malého a jeleního hřbetu. S oběma pokrmy mu pomáhal commi Martin Sosna.

Jesetera Bečvář vyudil a podával s cuketou, fenyklovým konfitem s bílým vínem, pórkovou omáčkou s máslem, vaječnou sedlinou s kaviárem z jesetera, chipsy z květáku a jarní cibulky, petrželovým olejem, kedlubnou plněnou bramborem a pečenými lískovými oříšky.

Jelení hřbet zabalil do špenátové fáše a listového těsta. Doprovázela jej blanšírováná zelenina, šalotka vařená s červenou řepou v červeném víně, houbičky šimedži opečené na másle s drceným kmínem, pyré z karamelizovaného česneku zjemněné máslem a pasírované brambory s lanýžovou espumou.

Ze sedmi finalistů na druhém místě skončil Ladislav Pakosta z Kampa Parku, třetí příčku obsadil Marek Šáda z Mlýnce. Evropské finále, kam Bečvář díky svému výkonu postoupil, se koná v polovině května v Budapešti. Příští rok v lednu pak bude následovat velkolepé finále ve francouzském Lyonu, kdy bude oznámen majitel sošky zlatého Bocuse pro příští dva roky.

Více o soutěži čtěte zde

Patrik Bečvář

Patrik Bečvář (*1987)
Selský Dvůr (Praha), semifinalista soutěže Nejlepší kuchař světa 2015 (Global Chef Challenges 2015)
Smůla s utlumenou Zlatou Prahou a podivná hra restaurace Avantgarde okolo jeho přijetí-nepřijetí se nakonec ukázaly být výhodou. Ač by se dalo říci, že restaurace ošetřuje jinou klientelu než jeho předchozí působiště, vynesla ho moderní česká kuchyně až do finále soutěže. I tam připraví receptury v duchu moderny. Zkušený soutěžní kuchař patrně nebude mít těžkou hlavu s časem, poradí si i s oběma základními surovinami. Mezi rybou a zvěřinou je to u něho co do zkušeností tak fifty-fifty, možná s malou převahou pro jesetera.

19. 1. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice