FOODOLOGY

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Součástí doprovodného festivalu Nový ruský film konaného v listopadu v Praze byla i ukázka ruské gastronomie. Michail Chmelinin, člen vítězného družstva kuchařské soutěže Chef a la Russe 2018, v ní představil moderní pojetí ruské a české kuchyně.

V menu v rámci současných trendů připravil předkrmy, hlavní chody a dezerty obou kuchyní vycházející z tradičních receptur té které země. Ruský předkrm – salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách – ukázal příbuznost surovinových zdrojů obou zemí.
V salátu z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy a krémovým křenem předvedl originální zpracování známé ryby. Altajskému jelenu, inspirován lesem a jeho dary, ponechal Chmelinin výraznou chuť divokého masa a dokreslil ji zelnými listy plněnými houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky.

Ve všech případech ruský kuchař zřetelně ukázal, kterak se v současnosti formují moderní trendy, naznačil neomezené možnosti surovin v altajském regionu, jakož i svou zkušenost s nimi. Totéž pak předvedl i v partu českých pokrmů v menu, jakkoliv zde surovinová základna nenabízí tak široké možnosti.

V rámci prezentace připravil Michail Chmelinin následující menu:
Předkrmy moderní ruské kuchyně
– salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách
– předkrm s tichomořským lososem s máloslanou nakládanou okurkou,douzeným bramborem pečeným na ohni, a borodinským chlebem
Předkrm moderní české kuchyně
– salát z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy, a krémovým křenem
Hlavní chod vycházející z moderní ruské kuchyně
– jelení maso s plněnými zelnými listy, houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky
Hlavní chod vycházející z moderní české kuchyně
– kachní prsa se zelným gratinem, omáčkou z červené řepy a černého rybízu a mousse z pečeného jablka
Dezert moderní ruské kuchyně
– zmrzlina z tulského perníku, klasický ruský piškot z mrkve s medem s krémem z venkovské zakysané smetany a „zemi“ z čokolády
Dezert z českého piva
– zmrzlina z tmavého piva s moussem z pohanky

Překvapující Chmelininovy kombinace i mimořádně sladěné chuťové variace můžete ochutnat i nyní. Díky kuchařovu spojení s restaurací Sova v Balbínově ulici budou vybrané receptury zařazeny na tamní menu a tak zpřístupněny českým labužníkům.

4. 12. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Hovězí z domácích chovů nabízejí V Zátiší

Tatarák, consomé z oháňky, i vyzrálý rib eye steak. Igor Chramec sází na české hovězí.

Valentin není jen ve čtvrtek

Alespoň ne pro ty, kdo právě v ten den slavit nemohou. Těm vycházejí některé podniky naproti.

Atrakce v Hergetově Cihelně

Do konce února nabízí Hergetova Cihelna nezvyklý projekt. A sice možnost, abyste se svým způsobem spolupodíleli na sestavení nového jarního menu.

Daily Drink

všechny novinky
Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]

Příběh jménem Blatnička

Začal daleko dříve, než se s novou érou po Listopadu s podobnými koncepty roztrhl pytel.
Přesně to bylo v roce 1970

Praque Wine Week netuctově

Když se v době, kdy spotřeba vína v této zemi pohybovala okolo šestnácti litrů na hlavu a rok – oproti zhruba desetinásobku vypitého piva, nikdo netušil. To, že se po prvních ročnících soutěž pod názvem Prague Wine Trophy dočká tuctu dalších pokračování.