FOODOLOGY

Česká kuchyně v podání ruského kuchaře. S uzeným kaprem a pivní zmrzlinou

Český kapr, altajský divoký jelen, tulský perník i černé pivo. Praze se představil Michail Chmelinin

Součástí doprovodného festivalu Nový ruský film konaného v listopadu v Praze byla i ukázka ruské gastronomie. Michail Chmelinin, člen vítězného družstva kuchařské soutěže Chef a la Russe 2018, v ní představil moderní pojetí ruské a české kuchyně.

V menu v rámci současných trendů připravil předkrmy, hlavní chody a dezerty obou kuchyní vycházející z tradičních receptur té které země. Ruský předkrm – salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách – ukázal příbuznost surovinových zdrojů obou zemí.
V salátu z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy a krémovým křenem předvedl originální zpracování známé ryby. Altajskému jelenu, inspirován lesem a jeho dary, ponechal Chmelinin výraznou chuť divokého masa a dokreslil ji zelnými listy plněnými houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky.

Ve všech případech ruský kuchař zřetelně ukázal, kterak se v současnosti formují moderní trendy, naznačil neomezené možnosti surovin v altajském regionu, jakož i svou zkušenost s nimi. Totéž pak předvedl i v partu českých pokrmů v menu, jakkoliv zde surovinová základna nenabízí tak široké možnosti.

V rámci prezentace připravil Michail Chmelinin následující menu:
Předkrmy moderní ruské kuchyně
– salát s telecími líčky, uzenou pšenicí, omáčkou ze švestek a kukuřicí ve dvou texturách
– předkrm s tichomořským lososem s máloslanou nakládanou okurkou,douzeným bramborem pečeným na ohni, a borodinským chlebem
Předkrm moderní české kuchyně
– salát z uzeného kapra s bramborem a kapary, celerovými chipsy, a krémovým křenem
Hlavní chod vycházející z moderní ruské kuchyně
– jelení maso s plněnými zelnými listy, houbami, omáčkou z malin a vaflí z cukety ve tvaru šišky
Hlavní chod vycházející z moderní české kuchyně
– kachní prsa se zelným gratinem, omáčkou z červené řepy a černého rybízu a mousse z pečeného jablka
Dezert moderní ruské kuchyně
– zmrzlina z tulského perníku, klasický ruský piškot z mrkve s medem s krémem z venkovské zakysané smetany a „zemi“ z čokolády
Dezert z českého piva
– zmrzlina z tmavého piva s moussem z pohanky

Překvapující Chmelininovy kombinace i mimořádně sladěné chuťové variace můžete ochutnat i nyní. Díky kuchařovu spojení s restaurací Sova v Balbínově ulici budou vybrané receptury zařazeny na tamní menu a tak zpřístupněny českým labužníkům.

4. 12. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Pestré velikonoční kreace v Tritonu

Úhoř, perlička, ale i červená řepa. Tomáš Horák odhalil svou představu Velikonoc

Apríl v Mlýnci

Ryba, divoká drůbež, i tradiční jehněčí v podání Marka Šády. To je dubnová nabídka v Mlýnci.

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Daily Drink

všechny novinky

Zelený čtvrtek v zeleném Brně

V tisícileté historii pivovarnictví je jeho čtrnáctiletá existence pouze malým zlomkem. Přesto si stačilo získat až bezbřehou popularitu.

Retro výlet za Kozlem

Vzhledem k velikosti naší vlasti jsme co do významu pro celosvětové pivovarnictví mimořádnou velmocí. Od toho se odvíjí náš vztah k tomuto odvětví. Vedle samotné konzumace jsou to dny otevřených dveří spojené s hudebními produkcemi, prohlídky řady průmyslových pivovarů s nezbytnou ochutnávkou tamních produktů.

Den klasického sektu se koná 23. listopadu

Foodology uvádí Daily Drink, rubriku zaměřenou na nápoje a kulturu jejich konzumace

Co by byla husa bez půllitru piva? Co by byly ústřice bez šampaňského? A co třeba tatarák ze pstruha bez toho správného koňaku? Nápoje jsou odnepaměti spjaté s pokrmy a na jejich chuťovou souhru restauratéři i šéfkuchaři kladou stále větší důraz. Vždyť už se v některých podnicích – byť výjimečně – pomalu zabydluje i párování jídel s pramenitou […]