FOODOLOGY

Foie gras

Červen v Mlýnci: Jahody s černým česnekem, nebo s foie gras

Pražská restaurace připravila pestré menu, v němž se jahody sejdou se slanečkem, přeštíkem i spálenou čokoládou

K létu patří jahody. To ví Marek Šáda stejně jako všichni kuchaři. V Mlýnci můžete do konce června vychutnat menu, které je plné překvapení.

Paté z foie gras s jahodami, angreštem a jablkem je přes tučnou nálož jater svěžím, elegantním předkrmem. Švih mu dodávají zejména reveň a jablko, jahody přinášejí sladký esprit. Ceviche ze slanečku s okurkou, červenou paprikou, koriandrem a tapiokovými chipsy je zase koncert o moři a chutích. Lehce marinovaná ryba, koriandr, který ji probouzí, limeta coby posel svěžesti. Grilovaná kotleta z přeštíka s cassouletem, to je trochu kalorický nářez, jakkoliv tymián chuť „odtuční“. Když ovšem krmi podpoříte sklenkou Rosso di Montalcino 2014 Canalicchio di Spora, vaše senzory začnou tančit hula-hop.

Zcela mimořádné je potom finále. Marek přibral do hry svou ženu Františku a ta s nevídanou odvahou vystřihla dezert stejně úžasný jako na první nepochopitelný. Zmrzlina z černého česneku a vanilky se spálenou čokoládou, jahodami a citrónovým cakem je bábel zdánlivě nesourodých, dokonce protisměrných chutí. Ale protože jsou vzácně vyladěné, zkušeně uspořádané, tak si výraz černého česneku s jahodami i vanilkou vzácně porozumějí.

Tohle meníčko nabízí ve zhuštěné podobě ty nejlepší variace pro letní čas. Hlavně proto byste ho měli určitě poznat.

16. 6. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Poklady německých vinic potřetí

Německá vína nové generace tamních vinařů nic neztratila z historicky osvědčených kvalit

Grilovačky startují

RYBA NA GRIL se nazývalo představení produktových novinek společnosti Fjord Bohemia

Velikonoce přinesly jaro do Krkonoš

Hotel Horizont – dominanta Pece pod Sněžkou – se v čase vyprofilovala ve vyhledávané centrum relaxace a odpočinku

Daily Drink

všechny novinky

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům