FOODOLOGY

Vítězná kreace maďarského týmu

Bocuse d’Or: Maďaři udolali ledově chladnou preciznost Skandinávců

Evropské finále slavné soutěže ovládl v Budapešti domácí šéfkuchař Tamás Széll.

Vášeň a oheň maďarské kuchyně triumfovaly minulý týden v evropském kole mezinárodní kuchařské soutěže Bocuse d’Or, které se konalo v Budapešti. Z dvaceti soutěžících si podle odborné poroty nejlépe vedl domácí Tamás Széll, šéfkuchař budapešťské restaurace Onyx. Druhé místo obsadil Christopher William Davidsen z Norska a bronz si do Švédska odvezl Alexander Sjögren.

Vítěz českého kola – Patrik Bečvář z restaurace Selský dvůr – nebyl do dvacítky evropských finalistů zařazen. Je to škoda, protože by nemusel být zcela bez šancí. Hlavní partner českého kola, společnost Makro Cash & Carry, aspoň umožnil Bečvářovi a dvěma dalším nejlepším tuzemským finalistům, aby se budapešťského finále zúčastnili, byť jen „na kukačku“. „Přestože se Česká republika do evropského kola nekvalifikovala, věříme, že na příštím evropském finále již zástupce mít budeme,“ prohlásil Petr Olbrich, manažer pro řízení vztahů se zákazníky společnosti ze segmentu HoReCa.

Úkolem soutěžících bylo během pěti hodin a pětatřiceti minut připravit dva chody – z masa a ryby. V každém tříčlenném týmu byl kromě šéfkuchaře ještě commi a kouč. Mezinárodní porotu, ve které zasedli zástupci všech soutěžících zemí, vedl francouzský šéfkuchař Serge Vieira, vítěz Bocuse d’Or 2005. Nechyběl ani další vítěz, tentokrát ročníku 2011, dánský šéfkuchař Rasmus Kofoed. Prezidentem evropského kola soutěže se stal Zoltan Hamvas, majitel michelinské restaurace Onyx v Budapešti.

  • V lednu příštího roku zamíří na světové finále za Evropu následující jedenáctka šéfkuchařů:
  • Peter Aesaert, Belgocatering, Belgie
  • Morten Falk, Kadeau*, Dánsko
  • Dmitri Rooz, Restaurant Farm, Estonsko
  • Eero Vottonen, Restaurant Olo*, Finsko
  • Laurent Lemal, Domaine Riberach* – Restaurant La Coopérative, Francie
  • Viktor Örn Andrésson, Grillid / Radisson SAS, Island
  • Tamás Szell, Onyx*, Maďarsko
  •  Jan Smink, Librije***, Nizozemsko
  • Christopher William Davidsen, Søstrene Karlsen, Norsko
  • Alexander Sjögren, bez angažmá, Švédsko
  • Filipe Fonseca Pinheiro, Restaurant Hôtel de Ville Crissier, Švýcarsko

16. 5. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice