FOODOLOGY

Tadeáš Gojdič

Anketa mezi šéfkuchaři: Tadeáš Gojdič

Jaký styl kuchyně mají nejraději čeští šéfkuchaři, z jakých surovin nejradši vaří a kam chodí na jídlo, pokud mají čas?

Jakou kuchyni nejraději vaříte a proč?
I když vařím v italské restauraci a odpověď by měla být jasná, vařím nejraději to, na co mám zrovna chuť. Ať jsou to těstoviny, thajské curry, tabbouleh s hummusem či segedínský guláš.

Co je specialitou vašeho podniku?
Specialitou našeho podniku kromě toho, že vaříme z italských surovin, je výběr vyzrálých mas, převážně italských plemen. Také vaříme z čerstvých celých ryb, které obsluha nosí mezi hosty, aby je nejen ukázala, ale také aby se host o daném kusu dozvěděl více (původ, doba vyzrání, úpravy mas a doporučení úpravy ryb – například pečené v soli či v několika omáčkách).

Se kterými surovinami pracujete nejraději a proč?
Nejraději pracuji s kvalitní čerstvou surovinou, právě pro její kvalitu a čerstvost.

Co umíte dle svého mínění nejlépe?
Těžká otázka. Řekl bych jen, že mám cit pro chuť – a také dobrou přihrávku (i když na ten fotbal už moc času nezbývá).

Jaká jídla máte nejraději?
Mám rád pestrou stravu, nemám oblíbené jídlo. Jde hodně o chuť, náladu, počasí. Jasmínová rýže je skvělá.

Která restaurace je vaší oblíbenou a proč?
V Praze čínská restaurace v Dejvicích (před divadlem Spejbla a Hurvínka odbočíte doleva), také dejvické bistro pizza fresh point, vietnamské bistro na náměstí Jiřího z Poděbrad, libanonská restaurace Safír na Smíchově. Na českou Kulaťák zase v Dejvicích a La Finestra in Cucina je pro mě číslo jedna co se týče Itálie, bez diskuze! V Brně se zatím vracím pouze do asijské tržnice na Olomoucké, což je taková brněnská SAPA. V restauracích mi jde nejen o dobré jídlo, ale také o lidi, kteří v nich dělají. Baví mě, když je to baví.

Nejexotičtější pokrm, s nímž jste se setkal? A nejméně vábný?
Rád experimentuji. Se ženou jsme v Asii viděli ledacos, hodně ochutnali (durian, laksa, tom yam) a někdy ani nevěděli, co jíme. Asi nejvíc bylo akvárium s živými žábami. Stačilo si ukázat a kuchař vám ji připravil. V ten den jsme, myslím, večeřeli ve fastfoodu Wendy´s.

Jaký je váš vztah k české klasice?
K české klasice mám vztah velice kladný. Miluji ty dny, kdy se přecpaný pastou, nudlemi, hamburgery, pizzami a risotty, dostanu k české klasice. A s chutí si dám guláš se šesti, křenem, cibulkou, řízek na másle s bramborovým salátem, u babičky slepici na paprice a vychlazenou dvanáctku.

12. 12. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice